În conformitate cu prevederile din Codul fiscal, persoanele ce dețin proprietăți pe teritoriul României sunt obligate să achite un impozit anual pentru acestea, în una sau două tranșe.
Ca regulă, termenele de plată sunt 31 martie și 30 septembrie, doar că, anul acesta, acestea vor fi două zile nelucrătoare, motiv pentru care termenele-limită pentru plata impozitelor locale vor fi prelungite, până la 2 aprilie, respectiv 1 octombrie.
De altfel, proprietarii ce plătesc integral impozitul pe clădiri până la primul termen de plată vor putea beneficia de o reducere de până la 10%, acordată de consiile locale.
În ceea ce privește clădirile aflate în proprietatea firmelor sau deținute de acestea, legislația fiscală stabilește următoarele reguli:
- pentru clădirile rezidențiale (adică cele folosite pentru închiriere în scop de locuință ori care sunt contruite pentru a fi vândute ca locuințe), impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii;
- pentru clădirile nerezidențiale (utilizate în scop economic), impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii;
- pentru clădirile cu destinație mixtă, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața de locuit cu impozitul calculat pentru suprafața folosită pentru activitatea economică.
Din continuarea articolului, abonații serviciului nostru premium pot afla care e valoarea impozabilă a clădirilor deținute de companii, dar și când și cum trebuie actualizată această valoare, pentru a nu se ajunge la plata unui impozit majorat.
Pentru stabilirea impozitului de plată în 2018, în cazul clădirilor deținute de societăți, valoarea impozabilă va fi cea de la 31 decembrie 2017 și poate fi:
- ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal;
- valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
- valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;
- valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior.
Totodată, este important de precizat că valoarea impozabilă a clădirii trebuie actualizată o dată la trei ani, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În cazul în care proprietarul persoană juridică al clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a imobilului în ultimii trei ani anteriori anului de referință, cota impozitului/taxei pe clădiri va fi de 5%.
Astfel, proprietarii persoane juridice ai clădirilor au următoarele două opțiuni:
- să se asigure că au un raport de evaluare întocmit în ultimii trei ani anteriori anului de referință, care este 2018 în cazul nostru;
- să realizeze un nou raport de evaluare până la finalul lunii martie, dacă ultima evaluare are data 31 decembrie 2014 sau mai veche de atât.
Prin urmare, firmele care și-au realizat ultima reevaluare înainte de 1 ianuarie 2015 pot să evite creșterea cotei de impozitare la 5% prin depunerea unui nou raport de evaluare până la 2 aprilie 2018, atunci când este primul termen de plată a impozitelor locale pentru 2018, așa cum am explicat la începutul articolului. Data evaluării, trecută în raportul realizat în această perioadă (primul trimestru al lui 2018), va fi 31 decembrie 2017.
Totodată, necesitatea de a întocmi un nou raport de evaluare, pentru evitarea unei suprataxări, revine și firmelor care dețin clădiri pentru care au trecut mai mult de trei ani de la achiziție/construire. Asta înseamnă că dacă o firmă deține o clădire cumpărată cu cel puțin trei ani în urmă, pentru care nu va exista raport de reevaluare depus până la 2 aprilie 2018, impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 5% prevăzută în Codul fiscal.
Notă: Mai multe detalii despre plata impozitelor locale și termenele-limită de plată sunt aici.
Comentarii articol (0)