Codul fiscal a fost modificat semnificativ de la 1 ianuarie 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017. Despre principalele implicații ale actului normativ a vorbit marți și Gabriel Biriș, avocat și partener la casa de avocatură Biriș-Goran SPARL, în cadrul unui eveniment destinat mediului de afaceri.
Înainte de a trece însă la concluziile prezentate de specialistul citat, să reamintim principalele modificări aduse regimului fiscal al microîntreprinderilor:
- plafonul de încadrare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a crescut la un milion de euro;
- regimul micro poate fi aplicat și de firmele care obțin venituri din consultanță sau management;
- a fost eliminată posibilitatea microfirmelor cu un capital social minim de 45.000 de lei de a opta pentru plata impozitului pe profit.
Cât privește efectele acestor măsuri, Gabriel Biriș consideră că afectate sunt mai ales investițiile noi, întrucât cheltuielile în perioada de investiții nu mai pot fi deduse.
Totodată, sunt afectate afacerile cu marjă de profit mai mică de 6,25%, fiind creată și posibilitatea migrării de la munca salarială la contracte de management, desfășurate chiar prin intermediul unei microîntreprinderi.
Cât despre limitarea deductibilității dobânzilor, reamintim că OUG nr. 79/2017 a limitat deductibilitatea dobânzilor la 200.000 de euro pe an + 10% EBITDA (diferența nededusă raportabilă), inclusiv costurile cu dobânda la credite bancare.
Potrivit normelor în vigoare, indicatorul EBITDA este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, care în traducere înseamnă profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.
Revenind la efectele acestei măsuri, avocatul a identicat implicații negative tot pentru companiile care sunt în perioada de investiții, cât și pentru companiile de leasing operațional.
În egală măsură, avantajate de noile prevederi vor fi companiile cu grad de îndatorare mai mare de 3, care se finanțează din grup.
În concluzie, Gabriel Biriș a numit toate aceste măsuri ca unele contradictorii, cu dezavantaje certe pentru investitori și un risc major de derapaje fiscale.
Modificări pregătite în Parlament
Ca orice ordonanță emisă emisă de Executiv, și OUG nr. 79/2017 are nevoie de aprobarea prin lege pentru a-și produce efectele în continuare. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 79/2017 reintroduce posibilitatea firmelor care au subscris un capital social reprezentând cel puţin suma de 45.000 de lei de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit, cu o nouă condiție însă: existența a cel puțin doi salariați.
În același timp, document votat de Senat și aflat acum la Camera Deputaților, în calitate de For decizional, prevede majorarea considerabilă a plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda, de la 200.000 la trei milioane de euro, precum și a nivelului EBITDA, de la 10% la 30%.
Mai multe detalii despre aceste subiecte găsiți aici și aici.
Comentarii articol (0)