Temperaturile mici înseamnă preţuri mari. Urmează scumpiri, de la brânză până la carne şi legume
Iarna prelungită ne aduce pagubă în buzunar. Fermierii spun că au cheltuieli aproape duble din cauza frigului şi a zăpezii, aşa că se pregătesc să mărească preţurile la carne, brânză şi legume ca să nu iasă în pagubă.
Fermierii vând cu 12 lei kilogramul de brânză de vacă şi nu se feresc să spună că în câteva săptămâni preţul va ajunge la 15 lei. Închise în grajduri de aproape patru luni de zile, vitele dau lapte mai puţin, aşa că brânza se anunţă puţină şi scumpă.
Şi mieii de Paşte se anunţă mai scumpi: până la 20 de lei kilogramul. Pun creşterile pe seama cheltuielilor suplimentare. Pe vremea asta, animalele ar fi trebuit să pască pe câmp. Zăpada le ţine însă în grajduri.
Cultivatorii de legume se gândesc şi ei să mărească preţurile ca să nu iasă în pagubă. Au cheltuieli mai mari din cauza iernii neşteptate.
Cum am ajuns țara cea mai ”prietenoasă” cu plătitorii de taxe
România înregistrează o povară fiscală de 29% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 24% mai mare decât media înregistrată la nivelul economiilor BRIC emergente majore (21,8%). Față de media UE, de 43,3%, România stă mult mai ”bine”. Nu atât taxele mici sunt explicația, cât evaziunea mare.
Conform unui studiu realizat de UHY, rețeaua internaţională a firmelor de contabilitate şi consultanţă fiscală, taxele impuse de Guvernul român sunt mai mari decât media la nivel global (28,2%). UHY nu socotește însă nivelul propriu-zis al taxelor ci valoarea sumei încasate la bugetul de stat din aceste taxe, indicator afectat de fenomenul evaziunii fiscale, potrivit Agerpres.ro.
"Economiile precum România trebuie să cerceteze şi să identifice mai multe moduri pentru a diminua povara fiscală pentru companii. În caz contrar, acestea vor fi afectate de concurenţa tot mai acerbă a ţărilor emergente mai dinamice când vine vorba de atragerea companiilor străine în România. Este dovedit că scăderea taxelor impuse persoanelor fizice şi juridice ar putea ajuta economiile să încurajeze creşterea şi să creeze stimulente, în special pentru investitori şi companii mai mari cu o activitate orientată spre nivel global", a spus Camelia Dobre, managing partner în cadrul UHY Audit CD.
Doroș: Fiscul are nevoie de o nouă rețea de calculatoare
Cheia stârpirii evaziunii fiscale în România este un nou sistem IT cu software şi cu hardware la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi o colaboare între instituţii, a declarat marţi Dragoş Doroş, vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF) şi fost preşedinte al Fiscului.
"Agresivitatea pe care o manifestă administraţia fiscală în ultimate vreme este din ce în ce mai mare şi este normal. Pe statistici România stă foarte bine şi foarte prost. Este ţara care a crescut cel mai mult din UE, cu 7%, şi ţara care are venituri cu cel mai mic procent din PIB din UE. Asta înseamnă că se colectează prost. Dintr-un buget consolidat de vreo 280 miliarde lei, vreo 220 miliarde lei sunt colectate prin ANAF. Toată lumea spune că trebuie să stârpim evaziunea fiscală şi e corect. S-au făcut paşi, paşi foarte buni. S-a înfiinţat antifrauda, iar atunci a fost un reviriment la colectarea de la micii comercianţi care până atunci nu se prea oboseau cu bonurile fiscale. A fost o sperietoare bună, dar ca orice sperietoare, impactul emoţional dispare în timp", a spus Doroş, potrivit Agerpres.ro.
El este de părere că impactul emoţional trebuie înlocuit cu măsuri structurale. "Evaziunea fiscală nu se stârpeşte cu sperietori, ci cu sisteme concentrate, structurate şi bine puse la punct. Cheia stârpirii evaziunii fiscale în România este un nou sistem IT cu soft şi cu hard la ANAF şi colaborare foarte bună între toate instituţiile care au în atribuţie urmărirea oricărui tip de infracţionalitate. Aveam o hârtiuţă pe birou când eram la ANAF care spunea că 80% din contribuabili îşi declară şi plătesc la timp impozitele. Asta e realitatea. Un ANAF care vrea să stârpească evaziunea fiscală trebuie să-şi facă nişte sisteme funcţionale", a explicat vicepreşedintele CCF.
Comentarii articol (0)