Fondurile disponibile se alocă solicitanților eligibili în baza Ordinului Ministerului Mediului nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019.
Programul, cunoscut și sub numele „Rabla Plus”, a demarat în martie 2018 și urma să se încheie pe 29 noiembrie 2018, dar înscrierile au fost prelungite până pe 7 decembrie 2018, adică până vineri. Prin intermediul acestuia se pot achiziționa autovehicule noi, care nu au mai fost înmatriculate niciodată și care sunt prevăzute cu un sistem de propulsie hibrid (plug-in) sau pur electric.
În cadrul programului Rabla Plus sunt eligibile inclusiv PFA-urile, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care doresc să achiziționeze autovehicule electrice sau hibride noi, primind, în cazul în care condițiile cerute sunt îndeplinite, un ajutor financiar nerambursabil de până la aproximativ 10.000 de euro.
Mai exact, ajutorul acordat, numit în cadrul programului Rabla Plus ecotichet, este în cuantum de:
- 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric;
- 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km
La momentul achiziționării unui autovehicul electric sau hibrid nou, valoarea ecotichetului acordat se scade din preţul de comercializare inclusiv TVA, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii sau complementare, precum credite bancare sau contracte de leasing financiar.
Condiţii de acordare a ecotichetului
Pentru a putea solicita și încasa valoarea ecotichetului, PFA-urile trebuie să îndeplinească simultan următoarele cerințe:
- acţionează în nume propriu;
- are sediul profesional în România şi desfăşoară activităţi economice pe teritoriul României
- are îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu
- solicitantul nu a fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului
- nu se află în stare de insolvenţă sau faliment
- nu este înregistrat cu fapte sancţionate de legislaţia financiară.
Pașii necesari pentru încasarea ecotichetului
În cazul în care condițiile amintite anterior sun îndeplinite, PFA-ul trebuie să parcurgă mai mulți pași, conform procedurii stabilite pentru desfășurarea programului Rabla Plus:
1. Întocmirea dosarului de acceptare
Dosarul de acceptare trebuie să cuprindă următoarele documente:
- cererea de finanțare;
- certificatul de cazier fiscal;
- certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale;
- certificatul de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu;
- certificatul constatator de bază emis de către oficiul registrului comerţului;
- declaraţia pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis obţinute în ultimii trei ani, respectiv ultimii doi ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia solicitantul se înscrie în program.
2. Depunerea dosarului de acceptare
Dosarul de acceptare se depune la registratura Autorităţii sau poate fi transmis prin alte mijloace care asigură confirmarea recepţionării acestuia de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în interiorul perioadei sesiunii de înscriere.
La data recepţionării plicului conţinând dosarul de acceptare, acesta primeşte de la registratura AFM un număr unic de înregistrare, în ordinea sosirii.
3. Acceptarea solicitantului
Acceptarea are loc în urma analizei documentelor conţinute în dosarul de acceptare.
Respingerea dosarului de acceptare se poate decide pentru următoarele nereguli:
- documentele depuse conţin ştersături ori modificări;
- dosarul depus este incomplet, lipsind documentele solicitate;
- neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Atât lista solicitanţilor acceptaţi, precum şi sumele aprobate acestora se publică pe pagina de internet a AFM.
4. Obţinerea notei de înscriere
Solicitantul acceptat se poate înscrie la orice producător validat şi poate achiziționa autovehicul electric sau hibrid nou, însă fără a depăși data de 31 decembrie 2018.
5. Achiziționarea autovehiculului nou
Până la data de 31 decembrie 2018, vânzătorul și solicitantul acceptat trebuie să efectueze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, producătorul validat scăzând din preţul de comercializare a acestuia cuantumul ecotichetului şi, după caz, al primei de casare.
6. Alte condiții pentru solicitanți
În termen de 90 de zile de la momentul emiterii facturii, PFA-ul este obligat să înmatriculeze permanent, în nume propriu, autovehiculul nou achiziționat în cadrul acestui program. Prin excepție de la această regulă, în cazul în care achiziția mașinii s-a produs în sistem leasing, înmatricularea în nume propriu se va realiza la finalul perioadei de leasing.
Suplimentar, mașinile cumpărate prin intermediul acestui program nu pot fi înstrăinate sau grevate de sarcini pentru o perioadă de un an de zile de la data achiziției.
PFA-urile, precum și celelalte categorii de solicitanți, pot cere bani pentru achiziționarea de mașini electrice sau hibride noi. Având în vedere că acest ecotichet este considerat ajutor financiar de tip minimis, prin cererea de finanțare se poate solicita o sumă de cel mult 200.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 900.000 de lei). Iar dacă firma este din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, suma solicitată poate fi de maximum 100.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 450.000 de lei).
Comentarii articol (0)