Autoritățile publice și firmele private care dețin bunuri ori valori cu orice titlu au obligația de a asigura paza acestora, potrivit Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Specificul fiecărei activități, locul de amplasare ș.a.m.d. fac ca asigurarea pazei să se facă în mod diferit de la o entitate la alta. Ca să nu mai spunem că legislația vine cu norme specifice pentru anumite tipuri de activități.
Ca să vadă cum ar trebui făcută paza în cazul afacerii sale, conducătorul unității ce trebuie păzită întocmește analiza de risc la securitate fizică, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
“Paza se organizează și se efectuează potrivit planului de pază, întocmit de unitatea ale cărei bunuri sau valori se păzesc, cu avizul de specialitate al poliției. Acest aviz este obligatoriu pentru fiecare caz de modificare a planului de pază. Pentru unitățile la care paza se asigură cu efective de jandarmi, avizul poliției nu este obligatoriu”, scrie în legea amintită.
Paza se poate face, conform legislației, în mai multe feluri, pentru că, așa cum spuneam mai sus, depinde de specificul activității, de circumstanțele legate de amplasare și nu numai. Se poate face pază proprie, poate fi necesar doar un sistem de supraveghere cu camere, pot fi necesari jandarmi, polițiști locali, un paznic de la o societate oarecare de pază sau chiar efective militare.
În continuare, abonații serviciului premium avocatnet.ro pot afla:
- pentru ce situații se impune adoptarea unui plan de pază;
- de ce poate fi aplicată de organele de control o amendă de până la 10.000 de lei firmelor care nu transmit planul autorităților;
- ce cuprinde planul de pază.
În urma analizei de risc se stabilește cum trebuie făcută paza
Planul de pază nu e o obligație pentru toate firmele. Dacă efectuarea analizei de risc la securitate fizică e obligatorie pentru o firmă, fiind punctul de pornire pentru a vedea ce măsuri de pază și protecție trebuie luate, de la caz la caz, un plan de pază nu e necesar dacă nu se relevă necesitatea lui prin chiar analiza de risc, mai exact, dacă nu e necesar un paznic.
“În situația în care măsurile de securitate a obiectivului, adoptate de conducerea unității ca rezultat al analizei de risc la securitatea fizică, prevăd utilizarea numai a mijloacelor mecanofizice și a sistemelor tehnice de alarmare, monitorizare și intervenție, fără a se institui pază cu personal uman, nu se întocmește plan de pază”, scrie în HG nr. 301/2012.
În Legea nr. 333/2003 se prevede și ce conține un astfel de plan: caracteristicile obiectivului păzit, în zona respectivă, numărul de posturi și amplasarea lor, necesarul de personal pentru pază, amenajările, instalațiile și mijloacele tehnice de pază și de alarmare, consemnul posturilor, legătura și cooperarea cu alte organe cu atribuții de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor și persoanelor și modul de acțiune în diferite situații.
De asemenea, tot în planul de pază se trec și regulile de acces în unitatea firmei, așa cum sunt decise de conducătorul unității, precum și documentele specifice serviciului de pază.
“Planul de pază se depune la structura de poliție organizată la nivelul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află obiectivul, (...) cu cel puțin 24 de ore înainte de instituirea pazei potrivit contractului de prestări de servicii ori deciziei conducerii, în cazul pazei proprii”, se prevede în HG nr. 301/2012.
Același act normativ are și o amendă pentru cei care nu depun planul la poliție, în termenul legal, respectiv o amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Desigur, amenda pentru nedepunerea planului nu poate fi imaginată în situația în care firma cu pricina nici măcar nu are analiza de risc întocmită, pentru că nu se poate aprecia "din ochi" că era necesară paza cu paznic și întocmirea unui plan de pază (dar lipsa analizei de risc oricum e amendată cu zeci de mii de lei). Cei care vor achita amenda mai repede sau chiar pe loc, vor plăti doar jumătate din minimul legal, adică doar 2.500 de lei.