Cei care cer înapoi taxele auto plătite în trecut nu vor mai duce niciun document doveditor al plății curând, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul vizează, printre altele, și modalitatea de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare, a taxei pentru emisiile poluante și a timbrului de mediu pentru, fiind deja publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 30 martie 2018.
Notă: Reamintim că restituirea taxelor auto a devenit posibilă printr-un act normativ adoptat anul trecut. Toate detaliile importante referitoare la cum și când se vor da banii înapoi le găsiți aici (cu mențiunea că aspectele referitoare la dovada plății nu se vor mai aplica).
Așadar, pentru cei care nu au depus încă cererile sau le-au depus fără dovada plății, restituirea taxelor se face mai simplu, atâta vreme cât în cererea ce se face la Fisc scrie clar cine a plătit taxa și pentru ce mașină.
"În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule", scrie în OUG nr. 25/2018, unde se precizează că noile prevederi se aplică și celor care au făcut deja cereri la Fisc.
Așadar, nu mai contează dacă beneficiarul are sau nu dovada că a plătit taxa la vremea respectivă, pentru că paragraful de mai sus înlocuiește cerința ca el să anexeze la cererea de restituire dovada taxei (originalul sau o copie). De asemenea, nu mai e necesară nici copia după talon sau după cartea de identitate a vehiculului.
Apoi, cei care au plătit taxele, dar nu au înmatriculat mașina pe numele lor, erau până acum obligați să aducă documentul de plată în original, din care reiese plata taxei neutilizate. Nici această dovadă nu mai e necesară la cererea de restituire, ordonanța abrogând această cerință.
Cei de la Ministerul Finanțelor au subliniat faptul că Fiscul poate oricum să vadă în baza lor de date cine și cât a plătit, așa că a aduce hârtii pentru a dovedi ceea ce există deja în format electronic este lipsit de sens. E neapărat necesar însă că cererile de restituire se cuprindă mențiunile referitoare la: cine a plătit taxa (datele sale de identificare) și mașina pentru care s-a plătit taxa respectivă (datele de identificare ale autovehiculului).
Comentarii articol (261)