Începând cu trimestrul al doilea al anului 2018, microîntreprinderile din România pot face sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, în limita a 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Această măsură a fost introdusă prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018, publicată în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute.
Totuși, acești contribuabili nu își vor putea orienta sponsorizările către orice entități nonprofit sau unități de cult, ci doar către cele care sunt înregistrate drept furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.
Conform articolului nr. 51 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este diferențiat în funcție de numărul angajaților existenți în firmă, astfel:
- 3% în cazul în care societatea nu are salariați;
- 1% în cazul în care societatea are cel puțin un salariat.
În ceea ce privește termenele de plată, articolul nr. 56 din Codul fiscal stabilește faptul că atât calculul, cât și plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
În continuare, abonații serviciului avocatnet.ro premium:
- pot afla cum se estimează valoarea maximă a sponsorizării;
- pot descărca un calculator pentru a vedea cam ce sumă ar putea deduce din impozit pentru sponsorizări.
Pentru exemplificare, vom presupune faptul că o microîntreprindere intenționează să acorde sponsorizări unei entități nonprofit înregistrate drept furnizor de servicii sociale acreditată.
Pentru a estima valoarea maximă a sponsorizării ce poate fi acordată, societatea va parcurge mai mulți pași:
- stabilirea cifrei de afaceri (a veniturilor totale anuale);
- cunoașterea numărului de salariați din cadrul companiei;
- stabilirea impozitului pe venituri datorat;
- stabilirea termenelor de plată;
- stabilirea sumelor maxime ce pot fi deduse din valoarea impozitului pe venituri.
De la finalul acestui articol poți descărca o aplicație gratuită pentru estimarea atât a impozitului pe veniturile microîntreprinderii, dar și a sumelor maxime reprezentând donații ce pot fi deduse din valoarea impozitului plătit la stat.
Având în vedere faptul că OUG nr. 25/2018 a fost publicată la finalul lunii martie, societățile comerciale își vor putea deduce sumele acordate drept sponsorizări începând cu trimestrul al doilea al anului 2018.