La bursă se scurtează programul
Se revine la un vechi program de lucru, de şapte ore, şi potrivit unor surse citate de profit.ro cel mai probabil se va stabili şedinţa de la 10 la 17, astfel încât piaţa de la noi să prindă şi deschiderea americană de la 16.30, ora noastră.
Programul de opt ore a fost introdus în perioada post criză în speranţa că va creşte lichiditatea BVB, însă rezultatele nu au apărut şi în piaţă sunt multe momente moarte.
În acest an volumul mediu zilnic a fost de 13 milioane de euro. E o sumă destul de mică, dar trebuie să avem în vedere că statistic, în primul trimestru pe segmentul principal al bursei valoarea tranzacţiilo a urcat cu peste 28% faţă de anul trecut.
Cum se fac afaceri cu fericirea angajaților
România are şanse la mai bine doar dacă beneficiază de oameni pregătiţi şi dispuşi la efort. Ţara se confruntă cu un deficit acut de forţă de muncă, iar păstrarea sau atragerea de personal nu mai doar o chestiune de bani. Angajaţii aleg serviciul nu doar în funcţie de ce le intră în cont, ci şi de perspectivele avute, de mediul de lucru şi de atractivitatea companiei.
O afacere cu fericire. Sau dacă nu fericire, măcar mulţumire. Starea de bine a angajaţilor într-o companie a ajuns o componentă extrem de importantă pentru a creşte productivitatea şi a păstra un mediu optim de lucru. Firmele apelează la servicii specializate pentru a menţine starea de spirit a angajaţilor şi ca să-i ajute să se înţeleagă cât mai bine între ei. Iar în astfel de tendinţe, unii au văzut o oportunitate de dezvoltare.
Sistemul achiziţiilor publice, schimbat radical
Guvernul lucrează intens la o nouă lege a achiziţiilor publice. Se schimbă radical tot sistemul şi se face prin ordonanţă de urgenţă. E grabă mare. Ar urma să se înfiinţeze un Tribunal nou care să judece contestaţiile, prin urmare să se dea soluţii mai rapid. Termenele în care se vor judeca contestaţiile vor fi redus la 30 de zile.
Apoi se propune o structură centrală privind achiziţiile, adică să existe un sistem unitar. Există însă o dispută în PSD dacă această structură de la Ministerul de Finanţe se va ocupa şi de achiziţiile publice ale autorităţilor locale sau doar de cele de la nivel central.
În interiorul puterii sunt mai multe viziuni despre modelul care să fie adoptat. Sunt mai mulţi lideri care ar prefera modelul german.
În acest sistem, dacă o contestaţie este respinsă în primă instanţă, atunci contractul este semnat şi este implementat. Contestaţia poate să meargă mai departe în justiţie, iar dacă la final, este considerată validă, atunci statul despăgubeşte firma care a obţinut câştig de cauză, chiar dacă lucrarea a fost făcut de altcineva.
Comentarii articol (0)