__________
ACTUALIZARE (01.07.2021): Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților, astfel că nu se poate aplica.
__________
Proiectul de lege la care facem referire este pentru modificarea Codului muncii și a trecut recent de votul senatorilor. Totuși, cel mai important vot îl vor avea deputații, aceștia fiind cei care vor decide dacă și în ce formă se va aplica obligația eliberării notei de lichidare.
În esență, angajatorii ar urma să fie obligați să elibereze nota de lichidare în toate cazurile de încetare a contractelor individuale de muncă. Acest lucru se va face efectiv cu trei zile lucrătoare înainte de încetarea contractelor, însă termenul ar putea aduce probleme angajatorilor, din moment ce există situații în care respectarea sa ar fi imposibilă.
„Termenul prevăzut în proiectul de lege, respectiv emiterea notei de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de încetarea raportului de muncă, cu siguranță va pune în dificultate angajatorii, ei neputând să elibereze acest document, existând astfel riscul să fie amendați pentru nerespectarea termenului legal. Avem situații în care încetarea raportului de muncă se produce cu efect imediat, cum ar fi situația notificării în perioada de probă. Pentru astfel de cazuri, nu putem vorbi de eliberarea unei note de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de încetarea contractului de muncă”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Sabina Ștefanache, junior payroll accountant la Accace România.
În afară de cazul contractelor încetate în perioada de probă, specialista a dat și alte două exemple de situații în care nu s-ar putea respecta termenul votat de senatori: la încetarea disciplinară a contractului din cauza absențelor sau în cazul acordului părților de încetare imediată a contractului.
Și asta n-ar fi totul, pentru că Sabina Ștefanache spune că „în cele trei zile rămase din desfășurarea contractului pot apărea situații în care să se modifice datele consemnate în nota de lichidare (pot apărea debite, salariatul poate absenta nemotivat)”.
Prin urmare, parlamentarii ar trebui să regândească termenul de trei zile lucrătoare, astfel încât să nu apară probleme dacă angajatorilor li s-ar impune eliberarea notei de lichidare. „Termenul recomandat de emitere a notei de lichidare este data la care se face lichidarea salariului aferent ultimei luni lucrate (data plății salariului prevăzută în contractul de muncă), termen care, de altfel, este folosit în practică de cele mai multe companii”, a subliniat specialista de la Accace România.
Nerespectarea termenului de emitere a notei de lichidare ar urma să fie sancționată de inspectorii muncii cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei, după cum reiese din propunerea legislativă.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de deputați, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)