La finalul săptămânii trecute, programul de Microindustrializare 2018 a fost aprobat prin Ordinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat nr. 955/2018 și publicat în Monitorul Oficial. Condițiile generale în care acest program se va implementa în 2018 au fost detaliate în cadrul unui articol anterior, astfel că în cele ce urmează vor fi prezentate criteriile pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească pentru a accesa acest ajutor nerambursabil.
Condiții de eligibilitate la depunerea cererii de finanțare
Pot beneficia de prevederile acestui program de finanțare, IMM-urile din toate cele opt regiuni ale țării, în timp ce doar microîntreprinderile din București-Ilfov pot solicita acordarea ajutorului financiar nerambursabil.
Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii stabilește pragurile valorile pentru încadrarea unei societăți comerciale în categoria microîntreprinderilor sau a IMM-urilor, astfel:
- o microîntreprindere are până la nouă angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la două milioane euro;
- un IMM are până la 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei.
În ceea ce privește forma de organizare, solicitanții trebuie să fie înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca:
- societăți comerciale conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;
- societăți cooperative, conform Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D), în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.
Suplimentar, microîntreprinderile și IMM-urile trebuie să îndeplinească și următoarele criterii formulate în ghidul solicitantului:
- au capital social integral privat;
- sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul înscrierii online;
- au cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri;
- nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale;
- nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii.
De asemenea, ghidul solicitantului precizează faptul că asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate.
Reguli aplicabile după acordarea ajutorului nerambursabil
După acordarea ajutorului financiar nerambursabil, beneficiarii sunt obligaţi, pentru o perioadă de trei ani începând cu anul următor acordării sprijinului, să respecte mai multe condiții:
- să menţină investiţia pentru care primesc ajutor financiar în cadrul programului;
- să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului;
- să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data deschiderii aplicaţiei de înscriere;
- să păstreze numărul locurilor de muncă nou create prin program, dar și categoriile suplimentare asumate (absolvent după anul 2012/persoană defavorizată/șomer).
Nu pot beneficia de sprijin nerambursabil prin intermediul programului de Microindustrializare operatorii economici în situaţia în care există legături între structurile acţionariatului beneficiarului şi ofertanţii acestuia.
Legăturile sunt stabilite în ghidul solicitantului ca fiind afini şi rudele acestora pîna la gradul II inclusiv.
De asemenea, nu este permisă situația în care ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile.
Pentru a se verifica lipsa acestor legături între acționariatul firmei beneficiare de ajutor nerambursabil și firmele ofertante de bunuri sau servicii, aplicantul va întocmi și depune o declaraţie pe proprie răspundere, ataşată dosarului de achiziţie.
Atenție! Proiectul schemei de minimis pentru programul de Microindustrializare 2018 a fost aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial. Depunerea proiectelor se va putea face la o dată ulterioară, ce nu a fost încă anunțată.