Declarația unică (formularul fiscal 212), cea mai importantă noutate în peisajul fiscal, este documentul ce trebuie depus de peste 900.000 de români, după cum au estimat autoritățile. A fost introdusă de curând, ca urmare a OUG nr. 18/2018, prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018 și înlocuiește șapte declarații fiscale depuse înainte de contribuabili (declarațiile 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605).
Formularul 212 servește, în principal, la impozitarea veniturilor extrasalariale și la plata contribuțiilor sociale la pensii și sănătate pentru aceste venituri. Sunt vizate nu doar veniturile extrasalariale obținute în țară, ci și cele din străinătate, atunci când există obligația ca ele să fie impozitate și taxate la noi.
Numai că sunt și câteva persoane care, pornind de la funcția principală a acestui formular, se vor grăbi să tragă concluzia că nu au sau că nu vor avea treabă cu el de acum înainte. Așa cum spuneam mai sus, D212 a strâns laolaltă funcțiile a șapte formulare fiscale folosite până de curând. Printre acestea se numără și D604, folosit de cei care se asigurau benevol în sistemul public de sănătate până acum.
Mai exact, cei care nu obțin venituri, dar vor să se asigure în sistemul de sănătate public, fac un contract de asigurare la casa de sănătate și plătesc contribuțiile. Mai nou, chestiune aceasta se face la Fisc prin declarația fiscală unică, iar nu prin D604. Prin urmare, în perioada următoare, cei interesați de asigurarea voluntară în sistemul public de sănătate trebuie să facă cunoștință cu acest lung formular fiscal. Evident, în atare situație, nu mai e relevant niciun termen legal de depunere a declarației unice, pentru că asigurarea voluntară se poate face oricând. Și e important de știut că asigurarea se obține din momentul depunerii D212 la Fisc, conform OUG nr. 18/2018.
Apoi, cei care sunt scutiți de plata impozitului pe venit trebuie să completeze și ei această declarație -- trebuie oricum să declare aceste venituri, chiar dacă nu se datorează impozit pentru ele. Un exemplu: persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat și care realizează venituri din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură. Apoi, scutirea de impozitul pe venit e una, însă mai rămâne chestiunea contribuțiilor sociale, vizate și ele prin acest formular fiscal unic.
Trebuie să depună D212 toți cei care obțin venituri din România (în mod independent sau în asociere) din activități independente, drepturi de autor, chirii, investiții, agricultură, silvicultură și piscicultură, indiferent dacă obțin profit sau pierdere din activitățile respective. Altfel spus, nu contează dacă ești pe plus sau pe minus, când tragi linia -- atâta timp cât obții aceste venituri, trebuie să depui declarația 212.
Comentarii articol (1)