Elementul care face România ofertantă pentru investitori
România este ofertantă pentru investitori. Comparativ cu celelalte state europene, ţara noastră are unele dintre cele mai mici costuri în ceea ce priveşte concedierea din motive obiective, în cazul angajaţilor cu vechime medie, arată cel mai recent studiu Deloitte.
Vechimea într-o companie este factorul determinant în stabilirea nivelului costurilor cu o posibilă concediere. Cu cât angajatul are o vechime mai mare în muncă, costurile cresc semnificativ. Cu toate acestea, potrivit studiului Deloitte, în România, aceste costuri, deşi sunt în general mai mici decât în alte ţări din Uniunea Europeană, nu sunt influenţate de nivelul de senioritate. Şi asta pentru că prevederile din Codul Muncii nu disting în funcţie de vechime.
Astfel de costuri sunt totuşi influenţate de legislaţia în vigoare. De exemplu, există multe ţări care nu permit reintegrarea în aceeaşi companie după concediere, iar în aceste ţări costurile privind concedierea sunt printre cele mai crescute.
La polul opus se află ţări precum România, Franţa, Germania sau Grecia, unde instanța poate decide reintegrarea persoanei concediate, în cazul unor decizii nemotivate, iar acest lucru influenţează costul final al concedierii. În plus, în România concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata concediului de maternitate, sau a concediului de odihnă, iar încetarea contractului de muncă este posibilă doar din motive prevăzute expres de lege. Măsuri care nu sunt aplicate în toate ţările din Uniunea Europeană.
Planuri pentru 8.000 de apartamente noi în Bucureşti
Nordul Capitalei, cea mai aglomerată zonă de birouri, îi atrage acum şi pe constructorii din zona rezidenţială, care au deja şantiere deschise şi planuri făcute pentru realizarea a peste 8.000 de locuinţe. Şi nu îşi fac griji că nu vor vinde ce vor construi. Potrivit unui studiu, 50.000 de oameni lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera-Sud şi alţi aproape 45.000 în zona Barbu Văcărescu - Floreasca. Iar angajaţii vor şi locuinţe aproape de birou. Arhitecţii atrag atenţia că fără a pune la punct transportul în comun şi fără investiţii în dezvoltarea infrastructurii, întreaga zonă se va aglomera şi mai mult.
După ce ani la rând aici s-au construit cu preponderenţă clădiri de birouri, zona Barbu Văcărescu - Pipera a început să devină atractivă şi pentru dezvoltatorii de locuinţe care vor să ridice ansambluri rezidenţiale cu peste 8.000 de apartamente. La unele se lucrează deja, altele sunt în zona de proiect.
Viorel Mohorea, consultant imobiliar: „Vorbim de 2 camere cu o suprafaţă medie de 50 de metri pătraţi utili, vorbim de 3 camere cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi ca preţuri vorbim de un 1200 de euro pe metrul pătrat construit, atenţie, nu util.”
România, în pluton cu Grecia la capitolul dezechilibre economice
România a înregistrat al treilea deficit de cont curent ca mărime din UE, însă, raportat la mărimea economiei, ocupăm a doua poziție după Grecia.
Un număr de nouă state membre ale Uniunii Europene au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut deficite de cont curent, cele mai mari fiind în Marea Britanie (minus 17,1 miliarde euro), Grecia (minus 2,8 miliarde euro) şi România (minus 1,4 miliarde euro), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. Raportat la mărimea economiei topul este condus de Grecia cu un deficit de cont curent 1,44% din PIB, urmată de România cu 0,8% din PIB și Marea Britanie cu 0,65% dar cu economie de 15 ori mai mare.
Pe ansamblu, UE 28 a înregistrat în trimestrul patru 2017 un excedent de cont curent de 63,5 miliarde euro (1,6% din PIB), mai puţin decât un surplus de 67,4 miliarde euro (1,8% din PIB) în trimestrul al treilea al anului trecut şi un surplus de 64,4 miliarde euro (1,7% din PIB) în trimestrul patru 2016.
Comentarii articol (0)