Astăzi, procedura de implementare a programului de Comerț și Servicii 2018 a fost aprobată prin ordin de ministru și publicată în Monitorul Oficial. Programul de Comerț și Servicii 2018 va finanța proiectele depuse de către societățile al căror obiect de activitate este comerțul cu bunuri sau prestarea de servicii pe piață.
După ce într-un articol anterior am scris despre felul în care acest program va funcționa în anul 2018, mai jos sunt prezentate criteriile de eligibilitate pe care firmele solicitante trebuie să le îndeplinească la depunerea cererii de finanțare.
Pentru a putea depune proiecte în cadrul acestui program de finanțare, operatorii economici trebuie să fie înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului sub una din următoarele forme juridice:
- societăți comerciale, în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile;
- societăți cooperative, conform Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- societăți cu răspundere limitată debutante, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- criteriile de clasificare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și a întreprinderilor mijlocii;
- condițiile de eligibilitate pentru firmele solicitante la momentul depunerii cererii de finanțare;
- regulile obligatorii pe care beneficiarii trebuie să le respecte în perioada de monitorizare a investiției.
În cadrul programului de Comerț și Servicii sunt considerate eligibile doar microîntreprinderile, întreprinderile mici și întrepriderile mijlocii. Conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, societățile sunt încadrate într-una dintre cele trei categorii amintite anterior, astfel:
- microîntreprinderile au până la nouă angajați și o cifră de afaceri sau active totale de cel mult două milioane de euro;
- întreprinderile mici au între zece și 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult zece milioane de euro sau active totale de până la 43 de milioane de euro.
- întreprinderile mijlocii au un număr de salariați cuprins între 50 și 249, dar și o cifră de afaceri de cel mult 50 de milioane de euro sau active totale de cel mult 43 de milioane de euro.
Condiții de eligibilitate pentru firmele solicitante
Doar societățile care activează în sfera comerțului de bunuri sau al prestării de servicii sunt considerate eligibile în cadrul acestui program de finanțare. Lista codurilor CAEN eligibile va fi publicată de către MMACA în perioada următoare. Mai mult, firmele trebuie să facă dovada faptului că activitatea pentru care solicită finanțare (codul CAEN) este autorizată cu cel puțin trei luni anterior datei deschiderii sesiunii de depunere a cererilor de finanțare.
Suplimentar, societățile care vor să acceseze fondurile nerambursabile oferite prin intermediul programului Comerț și Servicii trebuie să îndeplinească, conform ghidului solicitantului, următoarele criterii, concomitent:
- au cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri;
- au capital social integral privat;
- societatea nu a beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului în ultimii trei ani;
- nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale;
- îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă, faliment, executare silită, închidere operaţională sau suspendare temporară a activităţii;
Ajutorul acordat prin intermediul programului de Comerț și Servicii este un ajutor de minimis. Astfel, ghidul solicitantului limitează posibilitatea întreprinderilor de a încasa ajutoare financiare nerambursabile de tip minimis la cel mult 200.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive, inclusiv anul în care este depusă cererea de finanțare.
Societățile comerciale care desfășoară activități de transport de de mărfuri în contul terţilor sau contra cost nu pot solicita decât cel mult 100.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive, inclusiv anul în care proiectul este depus.
Totodată, societățile care au fost respinse de la finanțare în ultimii cinci ani de zile în cadrul programelor de finanțare naționale pe motive de fraudare a procedurii nu pot depune proiecte.
Motivele de fraudare a procedurii sunt, conform ghidului solicitantului, sunt:
- achiziţii de bunuri second hand;
- conflict de interese;
- decontarea acelorași echipamente în cadrul mai multor programe;
- decontarea aceloraşi echipamente la mai multe societăți.
Asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot beneficia de sorijin financiar în cadrul prezentului program decât cu o singură societate, pentru care se verifică statutul de întreprindere unică.
Reguli obligatorii pentru perioada de monitorizare
Beneficiarii de ajutor financiar nerambursabil sunt obligaţi pentru o perioadă de trei ani începând cu anul următor obținerii fondurilor să menţină investiţia realizată. De asemenea, societatea nu are posibilitatea să aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului.
Alte obligații pe care societatea trebuie să le respecte pentru trei ani:
- să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor:
- să păstreze numărul locurilor de muncă create prin intermediul programului de finanțare;
- să păstreze, de asemenea, numărul şi tipul noilor locuri de muncă create prin implementarea proiectului (absolvent după anul 2012/persoană defavorizată/șomer).
În cazul în care cerințele expuse mai sus nu sunt respectate pe întreaga durată a perioadei de monitorizare, ajutorul acordat se recuperează.
Atenție! Depunerea cererilor de finanțare se va realiza online în cadrul unei sesiuni ce urmează să fie anunțată în perioada următoare.