Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) cu activitate desfășurată la data deschiderii sesiunii de primire a proiectelor pentru cel puțin 12 luni de zile pot solicita acordarea unui ajutor financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei, sumă ce acoperă într-un procent de până la 90% valoarea eligibilă a investiției.
Condițiile de eligibilitate și criteriile urmărite prin intermediul acestui program de finanțare sunt detaliate în cadrul unui articol anterior publicat de avocatnet.ro, după ce procedura de implementare a programului a fost aprobată prin ordin de ministru și publicată recent în Monitorul Oficial.
Documentația pe care antreprenorii trebuie să o întocmească pentru a solicita sprijinul financiar nerambursabil prin intermediul acestui program de finanțare este formată din:
- plan de afaceri;
- cerere de finanțare;
- documente suport în sprijinul informațiilor detaliate în planul de afaceri.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre etapele necesare pentru întocmirea planurilor de afaceri pe care antreprenorii trebuie să le întocmească pentru a primi ajutorul nerambursabil de 250.000 de lei.
1. Stabilirea eligibilității solicitantului
Nu toate societățile comerciale pot solicita ajutorul financiar nerambursabil în sumă de 250.000 de lei acordat prin intermediul acestui program de finanțare. În acest sens, în cadrul procedurii de implementare publicată în dezbatere publică pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri se detaliază condițiile de eligibilitate pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească.
Mai întâi, doar anumite întreprinderi pot solicita acest ajutor nerambursabil. Este vorba despre întreprinderile care au cel puțin un an calendaristic de la înființare și care îndeplinesc suplimentar și următoarele condiții:
- sunt societăți comerciale înregistrate în baza legii nr. 31/1990 pricind societățile;
- sunt societăți cooperative înregistrate în baza legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- sunt societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D) înregistrate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.
Celelalte criterii de eligibilitate sunt detaliate în cadrul unui articol anterior.
2. Obținerea informațiilor și documentelor necesare
Pentru pregătirea planului de afaceri, dar și a celorlalte documente necesare pentru depunerea online a proiectului, vor fi necesare diverse documente și informații pe care antreprenorul trebuie să le pună la dispoziția firmei de consultanță, atunci când documentația este întocmită de un specialist extern.
Având în vedere faptul că fondurile sunt alocate doar firmelor cu istoric de cel puțin 12 luni de zile, următoarele documente vor fi solicitate în mod special:
situații financiare încheiate la data ultimului exercițiu fiscal încheiat, respectiv 2017;
- lista mijloacelor fixe deținute de către societate;
- situația numărului de locuri de muncă existente în cadrul societății la data ultimului bilanț încheiat, dar și la data depunerii proiectului;
- organigrama societății;
- contractul aferent spațiului în care proiectul se va implementa.
Având în vedere că aceste documente sunt specifice programelor de finanțare destinate firmelor cu istoric, ele nu sunt solicitate în cadrul programului Start-up Nation.
Totuși, pregătirea unui plan de afaceri necesită și informații specifice, obținute de către solicitantul finanțării cu această ocazie, cele mai importante fiind ofertele financiare și tehnice pentru achizițiile propuse pentru implementarea proiectului.
De asemenea, pentru implementarea proiectului se vor desemna persoanele responsabile, alese dintre acei angajați care au calificările și experiența necesară pentru asigurarea desfășurării tuturor activităților specifice proiectului.
3. Estimarea șanselor de finanțare
Bugetul disponibil pentru sesiunea din acest an este de aproximativ 50 de milioane de lei, ceea ce va permite finanțarea unui număr de cel puțin 200 de beneficiari, similar cu cele din anul anterior.
Având în vedere numărul redus al solicitanților ce ar putea fi selectați pentru finanțare, este recomandat ca demersurile pentru pregătirea documentației să fie demarate doar dacă șansele de finanțare sunt ridicate, iar punctajul estimat este maxim, respectiv de 100 de puncte.
Printre cele mai importante criterii de departajare a proiectelor sunt următoarele:
- cifra de afaceri aferentă ultimului exercițiu financiar încheiat a fost obținută preponderent din activitatea pentru care se solicită finanțare;
- întreprinderea are cel puțin trei angajați la data ultimului exercițiu financiar încheiat;
- proiectul va conduce la crearea a cel puțin două noi locuri de muncă;
- activitatea pentru care se solicită finanțare este autorizată de cel puțin 12 luni de zile;
- antreprenorul își asumă cel puțin 25% din valoarea eligibilă a proiectului, urmând să solicite decontarea doar a unui procent de cel mult 75% din valoarea investiției fără TVA.
4. Completarea planului de afaceri
După ce etapele detaliate anterior au fost parcurse, antreprenorul împreună cu firma de consultanță sau în mod individual, va trebui să completeze planului de afaceri solicitat pentru depunerea proiectului.
Conform conținutului cadru al planului de afaceri (denumit și plan de investiții în cazul acestei linii de finanțare), structura acestui document este următoarea:
- prezentarea datelor generale ale societății și proiectului;
- prezentarea istoricului societății, a activității curente și a resurselor umane;
- prezentarea proiectului;
- analiza pieței
- justificarea necesității finanțării nerambursabile;
- sustenabilitatea proiectului.
În cadrul primului capitol, cel referitor la prezentarea datelor generale, vor fi furnizate informații privind:
- denumirea societății;
- data de înființare;
- datele de contact ale societății și reprezentantului legal pentru proiectul propus spre finanțare;
- codul CAEN aferent activității propuse prin intermediul proiectului.
De asemenea, în cadrul planului de afaceri se va prezenta o analiză SWOT (a punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunităților și amenințărilor).
Totodată, planul de afaceri trebuie să cuprindă informații privind istoricul societății de la înființare și până la data depunerii proiectului, insistând asupra activităților care asigură cea mai mare parte a cifrei de afaceri.
Pentru implementarea planului de afaceri, în ipoteza în care acesta va fi aprobat, societatea va desemna un responsabil legal, a cărei experiență și calificare vor fi detaliate în mod special, atașând totodată și un CV, dar și certificatele sau diplomele relevante.
În cadrul planului de afaceri trebuie detaliat în mod special fluxul tehnologic actual şi principalele utilaje şi echipamente utilizate în procesul tehnologic (se vor prezenta principalele activităţi necesare de la aprovizionarea cu materie prima până la vânzarea produselor şi echipamentele /utilajele aferente, inclusiv gradul de automatizare al acestora).
Un alt element important în cadrul acestei secțiuni îl reprezintă prezentarea principalelor probleme existente în fluxul tehnologic și care vor fi rezolvate ca urmare a implementării planului de afaceri.
Cheltuielile planificate în cadrul planului de afaceri vor fi detaliate în cadrul capitolului aferent prezentării proiectului de investiții și vor conține informații privind:
- denumirea echipamentelor, utilajelor;
- numărul de bucăți;
- valoarea estimată pentru fiecare element de cost.
Pentru justificarea valorii investiției se vor atașa planului de afaceri oferte financiare și tehnice.
În această secțiune se vor prezenta și sursele de finanțare ale proiectului:
- ajutor financiar nerambursabil;
- contribuția proprie a beneficiarului.
Analiza pieței trebuie să conțină descrierea principalilor clienţi și segmentul societăţii de piaţă, a principalilor furnizori, concurenţi, a poziţiei produselor sau serviciilor societăţii pe piaţă comparativ cu cele ale concurenţei.
Alte informații necesare pentru completarea acestui capitol se referă la:
- politica produsului;
- politica de preturi;
- politica de distributie;
- modalitati de vanzare;
- activităţi de promovare a vânzărilor.
De asemenea, antreprenorul trebuie să justifice felul în care implementarea proiectului va conduce la atingerea beneficiilor estimate, precum și felul în care finanţarea va încerca să soluţioneze problemele beneficiarului.
Acest articol face parte din seria informativă dedicată pregătirii planurilor de afaceri pentru sesiunea din acest an a programului de Microindustrializare. Celelalte articole pot fi regăsite în această secțiune.
Comentarii articol (0)