Propunerea legislativă privind modificarea Codului penal a primit, marţi, votul favorabil din partea senatorilor și, astăzi, votul decisiv de la deputați. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de șeful statului şi, ulterior, publicată în Monitorul Oficial.
Printre altele, proiectul de lege reglementează liberarea condiţionată, ce reprezintă o măsură luată de judecători, prin care deţinuţii nu trebuie să execute toată pedeapsa la care au fost condamnaţi, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Modificările propuse de parlamentari în ceea ce priveşte liberarea condiţionată sunt următoarele:
- deţinuţii condamnaţi la pedepse cu închisoarea mai mici de 10 ani vor putea beneficia de liberare condiţionată după executarea a cel puţin jumătate din durata pedepsei (în prezent, un deţinut cu o astfel de pedeapsă trebuie să execute cel puţin două treimi din durata ei);
- deţinuţii condamnaţi la pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani vor putea beneficia de liberare condiţionată după executarea a cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani (spre deosebire de prevederile actuale ale Codului penal, care impun executarea a trei pătrimi din pedeapsă, dar nu mai mult de 20 de ani);
- în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul pedepsei mai mari de 10 ani (potrivit Codului penal în vigoare, astfel de condamnaţi trebuie să execute cel puţin jumătate din pedeapsa mai mică de 10 ani, respectiv două treimi din pedeapsa mai mare de 10 ani);
- liberarea condiţionată va putea fi dispusă „dacă nu există probe din care instanţa să aprecieze că persoana condamnată nu s-ar fi îndreptat şi nu s-ar putea reintegra în societate” (în prezent, Codul penal nu impune existenţa unor astfel de probe, lăsând la latitudinea instanței să aprecieze, pe baza propriilor convingeri, dacă persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate).
În calculul fracțiunilor de pedeapsă explicate mai sus, se va ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate – aspect care nu este un element de noutate, fiind deja reglementat de Codul penal. Totuşi, potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere, liberarea condiționată va putea fi dispusă chiar mai repede decât am menţionat anterior (şi, implicit, într-un timp mai scurt decât prevede Codul penal în vigoare).
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de preşedintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (5)