Proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate a fost adoptat de Parlament în aprilie 2018, însă a fost contestat la Curtea Constituțională.
Astfel, după ce judecătorii au găsit că documentul este neconstituțional, acesta a fost întors în Parlament, unde a primit miercuri un vot de respingere definitivă. Cu alte cuvinte, proiectul și-a terminat traseul legislativ și nu se va aplica.
În esență, parlamentarii voiau ca unii infractori să poată să-și execute pedepsele într-un regim mai permisiv. „Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar”, scria în proiect.
Concret, măsurile alternative pentru executarea pedepselor cu închisoarea ar fi fost:
- închisoarea la domiciliu;
- închisoarea fracționată: în timpul săptămânii la domiciliu și în weekend într-un centru de detenție special sau într-un penitenciar;
- închisoarea mixtă: la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunității, în echivalent.
„Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune prin hotărâre una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracția de 1/5 necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție”, prevedea actul, cu precizarea că s-ar fi aplicat o procedură specială.
Măsurile mai lejere de executare a pedepselor cu închisoarea nu s-ar fi aplicat deținuților cu abateri disciplinare, celor condamnați pentru infracțiuni de violență ori de corupție sau recidiviștilor.
„Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fără brăţară electronică”, era subliniat în propunerea legislativă.
Atenție! Proiectul nu se poate aplica. Acesta a fost respins definitiv de parlamentari și și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (4)