Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 354/2018, act normativ apărut vineri în Monitorul Oficial și care a modificat în acea zi normele Codului fiscal.
Veniturile microfirmelor pot fi impozitate cu o cotă de 1% și în situația în care acestea au salariați ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate. Totodată, sunt luate în calcul și contractele/convențiile individuale de muncă încheiate în baza legilor speciale.
Concret, cota redusă de 1% este valabilă pentru microîntreprinderile care au cel puțin un angajat, iar cele fără angajați sunt impozitate cu o cotă de 3%.
Până de curând, normele Codului fiscal nu conțineau asemenea prevederi referitoare la luarea în calcul a salariaților cu contractele suspendate sau cu contractele încheiate în baza legilor speciale.
Un salariat cu contractul individual de muncă suspendat nu lucrează efectiv pentru angajatorul său. Dacă muncește în timpul suspendării, se consideră că acesta lucrează la negru. Modificarea operată de Guvern este discutabilă, deoarece firmele ar putea să se folosească de ea pentru a li se aplica o cotă mică de impozitare, cu toate că n-au salariați care să lucreze efectiv.
Cu alte cuvinte, o companie ar putea să angajeze unul sau mai mulți salariați doar pentru a i se aplica cota de impozitare de 1%, iar apoi ar putea să le suspende contractele fără ca acest lucru să oblige la trecerea la cota de impozitare de 3%.
Cota de 1% se aplică dacă salariații sunt angajați cu normă întreagă. Prin excepție, regula este îndeplinită și dacă există mai mulți salariați cu normă parțială (dacă în total se ajunge astfel la echivalentul normei întregi) sau dacă există persoane cu contracte de administrare sau mandat (cu remunerația cel puțin la nivelul salariului minim brut).
Firmele aplică regimul de impozitare micro dacă au avut în anul precedent afaceri sub un milion de euro. Dacă au avut afaceri peste acest plafon, ele aplică regimul de impozitare a profitului.
Comentarii articol (4)