Legea nr. 167/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 şi a Legii nr. 202/2002 a apărut vineri în Monitorul Oficial și a și intrat în vigoare între timp. Respinsă de Senat și adoptată la deputați, legea vine să completeze cele două acte cu aspecte privind hărțuirea morală la locul de muncă - mai exact, ce trebuie să (nu) facă angajatorii și ce riscă dacă nu respectă obligațiile privind prevenirea și sancționarea acestor comportamente. Legea vine oarecum la scurtă vreme după o altă lege cu conținut conex, de data asta de modificare a Codului muncii în zona discriminărilor și hărțuirilor.
Conform Legii 167, angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru angajații care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă - dacă nu se achită de această obligație generală riscă, potrivit noii legi, o amendă între 30.000 și 50.000 de lei.
De asemenea, dacă angajatorii stabilesc reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile sunt în cuantum de 50.000 până la 200.000 de lei.
În plus, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate obliga angajatorii la plata unor despăgubiri pentru angajaţii care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. Nerespectarea acestor obligaţii e contravenţie, iar angajatorii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, iar angajatorul tot rămâne obligat să achite despăgubirile la care e obligat.
Comentarii articol (4)