O Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, care a primit luni votul senatorilor, vizează modificarea categoriilor de persoane care pot beneficia de asigurare medicală și de tratamente gratuite în sistemul medical de stat, fără plata contribuțiilor.
Propunerea legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, și de votul Camerei Deputaților, de promulgare din partea șefului statului și de publicare în Monitorul Oficial.
Concret, dacă va intra în vigoare, proiectul de lege va da anumitor categorii de persoane care nu au cod numeric personal posibilitatea de a beneficia de asigurare, fără plata contribuției și de a fi scutite de efectuarea coplății. Măsura va viza mai multe categorii de persoane fără acte, și anume copiii cu vârsta de până la 18 ani, toate femeile însărcinate și lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară, pentru toate serviciile medicale și persoanele cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane.
Conform propunerii legislative, în cazul în care la o unitate medicală se prezintă o persoană care nu deține cod numeric personal, medicii vor anunța poliția și serviciile de asistență socială din regiune pentru a o identifica sau pentru a o înscrie în registrele de stare civilă.
Cei care se vor prezenta la o unitate medicală de stat și nu vor deține un cod numeric personal vor da o declarație în care vor sublinia faptul că nu sunt înregistrate la starea civilă și astfel vor beneficia de asigurare fără plata contribuției. Pentru tinerii cu vârsta mai mică de 14 ani sau persoanele cu handicap, declarația va putea fi făcută de persoanele care le însoțesc la spital.
Persoanele care vor declara, în mod fals, că nu au cod numeric personal și vor să obțină servicii medicale gratuite vor comite infracțiunea de fals privind identitatea, infracțiune pedepsită, conform Codului penal, cu închisoarea de până la trei ani.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)