1. Bilanțul contabil sau cât valorează firma
Bilanțul ne arată cât valorează afacerea la un anumit moment dat și este “o poză a ceea ce deține și datorează o companie, diferența între cele două reprezentând averea firmei”.
Ecuația bilanțului este: Active = Capital proprii + Datorii
Active – Datorii = Capitalurile proprii = Avuția firmei
Exemplul unui model de Bilanț pentru doi ani comparativ:
Modalități de analiză:
Prin analiza evoluției activelor/ datoriilor/ capitalurilor proprii în
- anul curent versus anul precedent (anul 2017 vs. anul 2016)
- trimestrul curent versus trimestrul precedent (Trim II vs. Trim I)
- luna curentă versus luna precedentă (31 Martie 2018 vs. 28 Februarie 2018),
firma poate urmări dacă a avut o evoluție favorabilă. De asemenea, se pot analiza indicatorii financiari calculați în baza bilanțului care indică dacă firma se află în echilibru financiar și dacă există arii de risc/ dezechilibre care vor trebui adresate.
2. Contul de profit și pierdere (P&L) sau cât de profitabilă este firma
Contul P&L ne arată performanța realizată de firmă pe parcursul unei perioade (an, trimestru, lunar). Aceasta se poate concretiza prin profit sau pierdere.
Atenție! Profitul anual al unei firme nu este același lucru cu banii încasați, după cum pierderea nu reprezintă banii ieșiți din afacere, altfel spus.
Profitul firmei nu este egal cu Cash-ul
De aceea, într-o firmă nu este suficient să monitorizăm doar profitul, ci și cash-ul.
Urmărirea profitabilității firmei pe diferite niveluri (marjă brută, marjă operațională, profit net) oferă informații utile managementului în analiza rezultatelor.
Exemplul unui model de profit și pierdere cu venituri și cheltuieli grupate după funcția lor, incluzând marjele procentuale 2 ani comparativ:
Profitul unei firme este un indicator important în succesul unei afaceri sustenabile și probabil cel mai urmărit indicatori de performanță financiară a unei firme.
Atenție! Nu este singurul indicator pe care trebuie să-l urmărim.
Spre exemplu, o firmă profitabilă care nu își gestionează cash-ul corespunzător poate să ajungă în incapacitate de plată.
O firmă care urmărește doar profitabilitatea pe termen scurt în detrimentul unei creșteri sustenabile, de asemenea, va avea o evoluție negativă în timp.
Modalități de analiză
Prin analiza evoluției veniturilor, cheltuielilor, profitului:
- anul curent versus anul precedent (anul 2017 vs. anul 2016)
- trimestrul curent versus trimestrul precedent (Trim II vs. Trim I)
- luna curentă versus luna precedentă.
sau
- analiza verticală: analiza comparativă lunară, trimestrială sau anuală a tipurilor de cheltuieli ca procent în total cifră de afaceri firmă. Poate să analizeze cât de profitabilă a fost firma, ce factori au influențat pozitiv sau negativ profitul și dacă profitul a fost în linie cu așteptările.
3. Situația Cash-Flow-ului
Cash-ul este un indicator la fel de important care trebuie monitorizat constant.
Raportul Situația Cash Flow-ului indică cum au circulat banii în firmă pe parcursul anului, indicând mișcările de numerar (încasări și plăți) pe cele trei grupe de activități: exploatare, investiții și de finanțare.
Exemplul unui model sintetizat de Cash Flow.
Ce informații ne furnizează Situația Cash Flow-ului:
- care au fost sursele de cash ale firmei și cum s-au cheltuit în decursul unui an pe principalele tipuri de activități: operaționale, de investiție și de finanțare;
- care este cash-ul obținut din activitatea operațională versus profit net. Dacă cash-ul din activitatea operațională este considerabil sub valoarea profitului net, poate fi un semnal de alarmă de ce profitul contabil nu se transformă în cash;
- dacă cash-ul obținut din activitatea operațională este suficient pentru a acoperi cash-ul necesar în activitățile de investiții. În caz contrar, societatea va apela la cash din activități de finanțare.
Dacă vrei să citești și alte articole, abonează-te la newsletter-ul finance-edu, canal de educație fianciară pentru creșterea performanței și succesul afacerilor.