Revizuirea legislaþiei societãþilor comerciale a fost supusã ieri consultãrii publice, la iniþiativa Ministerului Justiþiei. La eveniment au participat aproximativ 70 de persoane, dintre care doar 15 s-au înscris pe lista vorbitorilor. S-au depus 44 de dispoziþii scrise, care vor fi analizate de consultanþii ºi experþii Ministerului de Justiþie. Aceºtia vor întocmi un raport de sintezã incorporând recomandãrile acceptate ºi rãspunzând motivat pentru neacceptarea celorlalte.
Rezultatele finale ale procesului de consultare publicã vor fi prezentate de Ministerul Justiþiei într-o conferinþã de presã programatã pe 16 martie 2006.
Ionuþ Rãduleþu este consultant independent al Max Planck Institut, membru în Comisia de Experþi care lucreazã la revizuirea legislaþiei societãþilor comerciale. Am stat de vorbã cu domnia sa, imediat dupã finalizarea dezbaterii, ºi am încercat sã-i aflãm opinia cu privire la aspectele acestui proiect.
De ce este nevoie de modificarea legii privind societãþile comerciale?
În primul rând, pentru a o armoniza cu directivele comunitãþii europene cu privire la societãþile comerciale. În al doilea rând, pentru a o aduce la nivelul standardelor internaþionale de guvernare corporativã.
Care sunt modificãrile esenþiale pe care le aduce acest proiect?
Modificãrile se referã, din punctul de vedere al directivelor, la obligaþiile de publicitate ale societãþilor comerciale, în special ale societãþii pe acþiuni ºi ale societãþii cu rãspundere limitatã, la capitalul social al societãþilor pe acþiuni, la fuziuni ºi divizãri, precum ºi la societatea cu rãspundere limitatã cu asociat unic. De asemenea, din punctul de vedere al guvernãrii corporative, sunt prevãzute mai multe modificãri cu privire la drepturile acþionarilor ºi la structura consiliului de administraþie.
Ce urmãri atrage legea, în forma propusã astãzi, pentru societatea româneascã?
Sperãm cã prin aceste modificãri vom reuºi sã creãm niºte standarde comune între practica în domeniul societãþilor comerciale în România ºi la nivel european. De asemenea, asociaþii ºi acþionarii societãþilor comerciale vor beneficia de mai multã transparenþã ºi de o protecþie mai ridicatã a drepturilor lor.
Cine va avea de câºtigat sau cine va avea de pierdut dintre firmele mici ºi cele mari?
Din punctul de vedere al legislaþiei, nu cred cã existã învingãtori ºi perdanþi. Legislaþia trebuie sã creeze un cadru de reguli în care societãþile îºi desfãºoarã activitatea ºi aceste reguli trebuie sã fie aceleaºi pentru toþi.
Priviþi întrebarea precedentã prin prisma modificãrilor care apar la legea actualã.
Modificãrile privesc de bunã seamã, în primul rând, societãþile mari, prin aceasta înþelegând societãþi pe acþiuni. Societãþile cu rãspundere limitatã de asemenea. În cazul societãþilor pe acþiuni, mai multe obligaþii revin de acum societãþilor auditate. Aceasta presupune cã acele societãþi care îndeplinesc anumite criterii cantitative cu privire la cifra de afaceri, la numãrul de salariaþi ºi aºa mai departe, vor fi supuse unor obligaþii sporite.
Cum va resimþi românul de rând aceste schimbãri legislative?
În mãsura în care românul de rând este în interacþiune cu viaþa comercialã ºi cu activitatea societãþilor comerciale, ceea ce se întâmplã cel mai adesea, sperãm cã va beneficia de aceste modificãri, care sunt nu numai în favoarea acþionarilor sau a asociaþilor, ci ºi a terþilor. Siguranþa juridicã este, prin aceastã reformã, în mod substanþial întãritã.
Cât de activã a fost societatea civilã în demersul acestui proiect?
Dupã cum aþi putut constata ºi astãzi, am încercat sã cointeresãm cât mai multe instituþii ºi organizaþii din acest domeniu ºi am ºi beneficiat de suportul lor ºi de rãspunsul la diferitele probleme pe care noi le-am ridicat în cursul activitãþii de reformã. Am organizat numeroase întâlniri directe, cât ºi o consultare publicã prin publicarea pe site-ul Ministerului de Justiþie a proiectului de reformã ºi prin invitarea oricãror persoane ºi instituþii interesate sã comenteze acest proiect de reformã. Astãzi am putut avea ºi o întâlnire directã cu mulþi dintre cei care au luat poziþie cu privire la modificãrile propuse de noi. Aceastã acþiune va continua cu siguranþã.
Sunteþi mulþumit de rezultatele dezbaterii de astãzi?
Suntem extrem de mulþumiþi de faptul cã i-am putut cunoaºte direct pe cei interesaþi de proiectul nostru ºi sperãm cã aceastã colaborare va continua. Sperãm cã rezultatele finale, care încã nu sunt disponibile, dar vor fi în curând, sã fie pe mãsura activitãþii ºi efortului depus.
Comentarii articol (0)