Transferul contribuțiilor face românii să pară mai bine plătiți
România este cea de-a treia ţară din Uniunea Europeană în topul celor mai mici salarii minime, fiind surclasată de Bulgaria şi Lituania, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanţă KPMG.
Astfel, dintre cele 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) şi Elveţiei care au un salariu minim stabilit la nivel naţional, cel mai mic salariu minim brut pe economie îl are Bulgaria (261 euro), urmată de Lituania (400 euro) şi România (416 euro), informează Agerpres.ro.
La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se înregistrează în Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) şi Germania (1.818 euro).
În anul 2017, România avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), după Bulgaria. Această schimbare de poziţie se datorează însă creşterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale ale angajatorului în sarcina angajatului. Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că, din punctul de vedere al sumelor nete, pentru 2018, România are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), după vecina sa Bulgaria (202 euro).
Martie 2018: Lucrările de construcție, în regres cu 10,8%
România a înregistrat în martie cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timpc e Polonia a înregistrat o creștere cu aproape o cincime, respectiv 18,8%.
România a înregistrat în martie cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de 10,8%, în timp ce la nivelul UE a avut loc un declin de 1,3%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat, informează News.ro.
Scăderi mari au mai consemnat Marea Britanie (-8,1%) şi Franţa (2,5%).
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Polonia (18,8%), Spania (17,1%) şi Slovacia (4,9%).
Cele șapte proiecte pe 2018 ale Transporturilor
Câteva zile după ce comisarul european pentru dezvoltare regională a criticat Ministerul Transporturilor pentru lipsa proiectelor menite să ducă la absorbția banilor europeni și pentru managementul defectuos al acestora, ministrul de resort, Lucian Șova, și-a prezentat realizările într-un limbaj sec, al cifrelor, însă fără realizări vizibile și pe șantierele de autostrăzi.
Într-un comunicat de presă remis joi, Ministerul Transporturilor ține să precizeze că se găsește pe ”locul 2 după Agricultură ca valoare a fondurilor absorbite de România”.
”În ceea ce privește situația execuției bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corecție aplicată) Ministerul Transporturilor a avut ca țintă de absorbție 229.489.487 lei din care a realizat 99,17%, reprezentând 227.575.076 lei”, spune ministerul.
Comentarii articol (0)