Programul legislativ al Guvernului pentru anul perioada mai - decembrie 2018 include, printre altele, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”. Documentul figurează drept o prioritate legislativă, fiind propusă suspendarea contribuțiilor în perioada 1 iulie - 31 decembrie, măsură despre care am scris ieri într-un articol anterior. Acest program poate fi consultat aici.
Suspendarea pentru o perioadă de șase luni a contribuțiilor sociale ce sunt direcționate către Pilonul II de pensii ar genera o multitudine de efecte negative asupra valorii pensiilor ce urmează să fie încasate de beneficiarii acestui sistem. Mai multe informații despre acest lucru au fost oferite într-un articol anterior.
Suplimentar, documentul prevede posibilitatea ca plățile efectuate de către salariați în contul pilonului II să fie în sumă fixă, iar nu procentual din valoarea salariului brut, așa cum se întâmplă în prezent.
Prin urmare, salariații ar urma să achite o contribuție în sumă fixă de 84 de lei în primul an, valoare ce ar urma să ajungă până la 125 de lei în anul cinci. Conform propunerii din programul legislativ amintit anterior, sumele ar uma să fie deduse din impozitul pe venit.
În prezent, angajații achită un procent de 25% din valoarea salariului brut drept contribuție socială pentru pensii (CAS), însă un procent de 3,75% din salariul brut va fi direcționat în contul Pilonului II.
Pentru exemplificare, mai jos am calculat contribuția angajatului pentru pensiile administrate privat în funcție de un salariu brut de 4.000 de lei:
Prin urmare, pentru un salariu brut de 4.000 de lei, angajatul va plăti o sumă lunară de 850 de lei pentru CAS, din care 150 de lei vor fi direcționați către Pilonul II.
În cazul în care măsura plății plafonate la Pilonul II va intra în vigoare, fiecare angajat va contribui lunar cu doar 85 de lei la pensia obligatorie administrată privat. Valoarea de 85 de lei se va menține indiferent dacă salariul brut este de 1.900 de lei (salariul minim brut pe economie) sau mai mare de-atât.
De la finalul acestui articol poți descărca un calculator cu ajutorul căruia poți estima valoarea CAS, dar și valoarea plăților la Pilonul II în funcție de valoarea salariului tău brut.
Fiind un procent dintr-o sumă totală, contribuția plătită în contul pilonului II crește atunci când salariul este mai mare. Acest lucru nu se va mai întâmpla dacă măsura descrisă anterior va intra în vigoare, rezultând că cei mai mulți dintre salariați vor fi dezavantajați de noua modalitate de calcul.
Comentarii articol (0)