Până în anul 2020, cota totală a contribuțiilor sociale datorate de angajatori ar urma să fie redusă de la 37,25% la 35%, a declarat azi Liviu Dragnea într-un interviu pentru agenția de presă Reuters.
Totodată, șeful deputaților a spus că în următorii doi ani impozitul pe profit va fi scăzut de la 16%, cât este acum, la doar 10%. „Partidul de guvernământ lucrează la măsuri de susținere a bursei începând de anul viitor, incluzând scutirea angajaților de pe piața de capital și a brokerajelor de impozitul pe venit”, scrie Reuters.
Tot până în anul 2020, autoritățile vor scădea TVA-ul de la 19% la 18%, spune Dragnea. „Nevoia de relaxare fiscală atât pentru sectorul privat, cât și pentru angajați a fost acută. Și... va continua, vom reduce atât numărul de taxe, cât și valoarea lor”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.
Conform sursei citate, pentru a crește veniturile de la bugetul statului, autoritățile se vor concentra pe investiții, promovarea schemelor de ajutor, atragerea de fonduri europene și lansarea parteneriatelor public-private.
Reducerea cotei de TVA la 18% este inclusă în programul de guvernare al Executivului condus de Viorica Dăncilă, iar reducerea contribuțiilor sociale la 35% a fost dorită încă din 2017, însă celelalte măsuri n-au mai fost anunțate până acum.
În prezent, cota totală a contribuțiilor sociale este de 37,25%, fiind compusă din contribuția la pensii (25%), contribuția la sănătate (10%) și contribuția la muncă (2,25%). Cea mai recentă scădere a cotelor contribuțiilor a avut loc la 1 ianuarie 2018.
Reducerea impozitului pe profit la 10% ar însemna stabilirea unei cote identice cu cea de la impozitul pe venit, care a fost scăzută, tot de la 16% la 10%, în prima zi a anului 2018.
Referitor la cota generală de TVA, aceasta a scăzut, de la 24% la 20%, la începutul anului 2016 și apoi, de la 20% la 19%, la începutul anului 2017.
Atenție! Măsurile anunțate de Liviu Dragnea nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie incluse în proiecte de acte normative, lansate în dezbatere publică, adoptate și publicate în Monitorul Oficial.