Ce au de gând administratorii fondurilor de pensii private
Administratorii de fonduri de pensii private spun că vor lua în considerare orice cale de atac pentru a proteja banii celor 7 milioane de români care au contribuit la Pilonul II de pensii. Le cer guvernanţilor să revină la planul iniţial - contribuţia să reprezinte 6 procente din salariul brut. Asta în timp ce premierul Dăncilă spune că publicul trebuie să uite discuţiile despre modificările legate de pensiile administrate privat, iar ministrul de finanţe confirmă că un proiect va fi gata în această vară.
Nici Executivul, nici legiuitorii nu au explicat publicului de ce ar fi în beneficiul celor 7 milioane de români ca sistemul de pensii Pilon II să se schimbe, spun administratorii de fonduri şi asociaţile mediului de afaceri. Ei solicită creşterea contribuţiei şi spun că banii strânşi deja în conturi sunt proprietatea privată.
Radu Crăciun - preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România: „Ceea ce pot să îi asigur pe cei 7 milioane de participanţi este că nu vom rămâne nepăsători, nemişcaţi, noi deja beneficiem de asistenţă juridică a unor profesioniști şi ne pregătim să luam în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor care până în momentul de faţă sunt participanţi la Pilonul II. Care vor fi căile de atac e prematur să discutăm”.
Centura Capitalei se poate numi ocolitoare doar pentru că, mergând pe ea, trebuie să ocoleşti o grămadă de gropi. A ajuns să se circule cu o viteză atât de mică, încât un biciclist ar putea face slalom şi ar parcurge distanţele mai repede. În total, sunt 72 de kilometri de aşteptare, nervi, şantiere şi promisiuni.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Este ora 14 și 30 de minute. Șoferii abia circulă aici. O să încercăm și noi să înaintăm să vedem în cât timp vom putea parcurge câțiva kilometri”.
Am pornit la drum, însă după doar câteva sute de metri, am intrat în coloana de maşini. Am mers aşa aproape doi kilometri. A urmat apoi o porţiune unde şoseaua a fost mai liberă. S-a terminat însă repede. La final, am oprit cronometrul, am numărat kilometrii şi am tras linie.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: „După aproape o oră de condus, am parcurs mai puțin de 20 de kilometri. Este ora 15 și 30 de minute. Ne aflăm la ieșirea de pe centura Capitalei, iar cu toate acestea înca se circulă foarte greu”.
ANALIZĂ. Cât mai e până la viitoarea recesiune?
Cei precauţi se întreabă când va apărea viitorul deranj. Există cicluri şi la o astfel de întrebare răspunsul ar fi... puţin mai târziu. Mai târziu decât se anticipa anterior. Ar mai fi vreo doi ani până va veni o nouă recesiune. Asta la nivel de economie globală, de fapt cu America în centru pentru că, deja se ştie, când America strănută restul lumii face guturai. Astfel de perspective globale nu exclud însă crize în pieţe emergente, care pot apărea pe refluxuri de capital. Şi cu atât mai puţin şocuri locale şi din această perspectivă noi suntem destul de expuşi, din cauza politicilor publice care au adus multe bătăi de cap. Aproape de noi Turcia tremură tare.
Studii citate de MarketWatch arată că aproximativ jumătate dintre experţii intervievaţi preconizeză că următoarea recesiune va începe, cel mai probabil, în primul trimestru al anului 2020. Previziunile sunt în linie şi cu cele prezentate de jurnaliştii de la Wall Street Journal. Aceştia remarcau faptul că actuala perioadă de creştere economică, al cărei start a fost dat în 2009, este al doilea cel mai lung din istoria Statelor Unite, după cel din anii 90.
59% dintre economiştii din sectorul privat prevăd că acest ciclu se va încheia în 2020. Şi dacă se va prelungi până atunci va deveni perioada cea mai lungă de expansiune a economiei.
Comentarii articol (0)