Preavizul există și la demisie și la concediere în Codul muncii, fiind stipulat în favoarea fie a angajatorului, fie a angajatului. De amândouă tipurile de preaviz avem atașat câte un termen de 20 de zile, iar respectarea termenului este importantă pentru salariat, în cazul demisiei, pentru că se poate trezi și cu consecințe neplăcute dacă absentează.
Adesea, am observat în forumul avocatnet.ro salariați care consideră că luându-și concediu medical pot scăpa de zilele de preaviz și că nu mai trebuie să se ducă la muncă. În realitate, lucrurile nu stau așa, iar pentru a explica acest lucru am stat de vorbă, acum ceva vreme, cu avocata Miruna Stănescu.
"În ceea ce privește concediul medical pentru care mulți salariați optează în perioada se preaviz, consider că este o pistă falsă, întrucât concediul medical este un caz de suspendare a contractului individual de muncă, astfel că intrarea în concediu medical în perioada de preaviz nu va face altceva decât să suspende pentru moment termenul de preaviz și, ulterior, să îl prelungească", spune specialistul.
Ceea ce vrea să spună Miruna Stănescu e că, odată terminat concediul medical, se reia curgerea acelui termen de preaviz, de la exact momentul când s-a intrat în concediu medical. Dacă un salariat concediat decide să intre în concediu medical la trei zile după ce a intrat în preaviz, când se va întoarce din concediu medical tot îi vor mai rămâne 17 zile din termenul de preaviz.
"În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător", scrie în Codul muncii referitor la preaviz.
"Foarte mulți angajați consideră că perioada de preaviz de după demisie este o perioadă în care ei nu mai au niciun fel de obligații față de angajator și, pur și simplu, așteaptă expirarea termenului ca să înceteze contractul și să plece spre noi provocări. Din păcate, lucrurile nu stau așa sau nu ar trebui sa stea chiar așa pentru că, după cum inclusiv Codul Muncii spune, pe perioada termenului de preaviz, contractul presupune aceleași drepturi și obligații și produce aceleași efecte ca în orice alta perioadă", ne-a mai spus Miruna Stănescu.
Mulți angajați își doresc ceea ce se cheamă „demisie la zi”, doar că demisia la zi nu există în Codul muncii, singurele variante pe care le are la îndemână un angajat cu contract de muncă pentru a pleca din companie sunt fie prin încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, situaţie în care nu se acordă preaviz, iar părțile se înțeleg asupra zilei de terminare a raportului de muncă, fie prin demisie, caz în care termenul maxim prevăzut pentru preaviz este de 20 de zile lucrătoare (în cazul unei funcţii de conducere termenul este de 45 de zile lucrătoare).
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.