Achiziția unor utilaje și echipamente tehnologice noi și performante necesită un efort important ce nu poate fi asigurat din resurse financiare proprii de cele mai multe dintre societăți. Prin urmare, firmele apelează la diverse instrumente de finanțare externă, cele mai des întâlnite fiind contractul de creditare bancară și contractul de leasing.
Încheierea de către o firmă a unui contract de leasing este justificată de mai multe avantaje pe care acest instrument financiar le aduce, iar în continuarea acestui articol sunt prezentate cele mai importante dintre ele.
În continuare, abonații avocatnet.ro premium pot citi despre:
- un contract de leasing se încheie mai rapid decât un contract de credit;
- contractul de leasing permite economisirea unor resurse financiare proprii importante;
- acest instrument de finanțare permite reînnoirea mai rapidă a echipamentelor achiziționate;
- leasingul garantează mai multe facilități fiscale utilizatorului;
- încheierea unui contract de leasing are un efect benefic asupra fluxului de numerar;
- graficul de plăți este mai flexibil.
1. Leasingul este rapid decât un contract de credit
Față de un contract de creditare bancară, dreptul de proprietate asupra bunului achiziționat se transmite abia la finalul contractului de leasing, atunci când echipamentul este integral achitat de către utilizator. Acest lucru determină aprobarea unui contract de leasing într-o perioadă de timp mult mai scurtă, ca urmare a faptului că, în cele mai multe cazuri, dreptul de proprietate asupra activului conferă o garanție suficientă pentru accesarea de către o întreprindere a finanțării necesare.
Prin urmare, în timp ce banca va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru analiza istoricului societății, a activității desfășurate, dar mai ales a mixului de garanții oferite, firma de leasing va lua, în cele mai multe situații, o decizie de finanțare într-un termen mult mai scurt.
O altă explicație pentru care finanțarea prin leasing este mult mai rapidă constă în faptul că atunci când utilizatorul nu poate achita la termen ratele scadente, firma de leasing poate executa silit bunul cu o ușurință mai mare, având în vedere că este proprietarul respectivului bun.
Astfel, leasing-ul permite depășirea barierelor impuse de un sistem clasic de creditare rigid, ceea ce îi asigură societății dreptul de folosință asupra unor mașini sau echipamente tehnologice absolut necesare în cadrul procesului tehnologic.
2. Leasingul permite economisirea resurselor financiare proprii
Achiziționarea unor utilaje sau echipamente prin intermediul unor contracte de leasing, permite beneficiarului să își economisească propriile resurse financiare și să le utilizeze în alte scopuri: instruirea personalului, marketing și publicitate, asigurarea unui flux de numerar sustenabil pe termen lung, etc.
Prin intermediul unui contract de leasing, bunul finanțat este utilziat în baza cesiunii dreptului de folosință, achiziția fiind realizată la finalul perioadei contractuale la o valoare reziduală.
Prin urmare, contractul de leasing asigură economisirea propriilor resurse financiare, având în vedere faptul că avansul nu este solicitat în cazul tuturor contractelor de acest tip.
3. Leasingul permite reînnoirea mai rapidă a echipamentelor
Atunci când echipamentul utilizat în baza unui contract de leasing atinge un anumit grad de uzură, societatea poate solicita înlocuirea acestuia cu un alt utilaj nou. În acest caz, rata de leasing și durata contractuală vor fi ajustate. Prin intermediul unui contract de creditare, acest lucru nu ar fi fost posibil, societatea fiind obligată să își îndeplinească toate obligațiile de plată, conform graficului de rambursare agreat.
Astfel, societatea poate obține reîmprospătarea tehnologiilor prin înnoirea sau schimbarea echipamentelor ce fac obiectul leasingului chiar în timpul perioadei de valabilitate a contractului.
4. Leasingul asigură facilități fiscale utilizatorului
În Romania, multe societăți aleg leasingul drept o soluție de finanțare principală ca urmare a facilităților fiscale aplicabile în privința taxelor vamale și a TVA-ului, precum și datorită deductibilității cheltuielilor aferente.
5. Leasingul asigură un flux de numerar pozitiv
Având în vedere faptul că valoarea echipamentului se va plăti în rate lunare corelate cu graficul de utilizare al acestuia, un contract de leasing va asigura un flux de numerar pozitiv pentru întreaga perioadă. În cazul achizițiilor de utilaje sau echipamente prin intermediul fondurilor proprii, efortul financiar este foarte mare, astfel că pe termen scurt fluxul de numerar poate fi afectat și lipsește societatea de resursele necesare efectuării unor plăți neprogramate.
6. Firmele de leasing oferă servicii specializate
Până la încheierea contractului, firma de leasing este proprietara bunului respectiv, astfel că va suporta cheltuielile care decurg din acest statut: impozitele și taxele legale, costurile de înmatriculare, etc.
Totodată, firmele de leasing asigură prin intermediul contractului încheiat și o asistență tehnică, iar costul acestor servicii sunt, de regulă, incluse în plata ratelor, cheltuiala fiind astfel amortizată într-un termen mai lung.
7. Într-un contract de leasing, graficul de plăți este mai flexibil
În derularea unui contract de leasing, utilizatorul are posibilitatea negocierii graficului plaților în funcție de specificul activității companiei, sezonalitatea industriei, ceea ce îi asigură, în acest fel, menținerea unui cash-flow real pozitiv.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.