Pentru achiziționarea unui autoturism, persoanele și întreprinderile au de ales între trei soluții de finanțare: surse proprii, credit auto sau încheierea unui contract de leasing. În timp utilizarea unor fonduri proprii este preferată de mulți, la fel de adevărat este faptul că nu oricine dispune de asemenea resurse financiare, astfel că vor cântări avantajele și dezavantajele celor două instrumente de finanțare amintite anterior: creditul auto și contractul de leasing.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre avantajele și dezavantajele unui contract de leasing în comparație cu un contract de creditare destinat achiziționării unui autoturism.
Achiziția unui autoturism prin credit
Achiziția unui autoturism prin intermediul unei finanțări bancare este o soluție de finanțare facilă și aleasă de multe persoane sau firme. Iată care sunt principalele avantaje pe care acest instrument de finanțare le oferă:
- încă de la data semnării contractului de credit, autoturismul se va afla în posesia persoanei creditate;
- în calitate de proprietar, ai libertatea deplină de a alege firma de asigurare pentru încheierea polițelor de asigurare pentru răspundere civilă auto sau CASCO, putând alege între mai multe oferte;
- în cazul în care vei dori să faci plăți anticipate pentru a scurta durata de finanțare, contractul de credit oferă o flexibilitate mai mare.
Contractul de leasing financiar
O altă soluție pentru finanțarea unui autoturism constă în încheierea unui contract de leasing financiar. Spre deosebire de leasingul operațional, leasingul financiar este un contract de închiriere care oferă firmelor beneficiare, la finalul perioadei contractuale, posibilitatea de a achiziționa bunul ce face obiectul contractului de leasing. Prin urmare, la finalul unui contract de leasing, beneficiarul devine proprietarul bunului, în schimbul unei rate reziduale.
Iată care sunt principalele caracteristici ale finanțării autoturismului prin intermediul unui contract de leasing financiar:
- până la achitarea integrală a valorii autoturismului, proprietară va rămâne firma de leasing;
- având în vedere faptul că nu vei fi proprietar, vei avea de ales între mai puține oferte de asigurare auto, respectiv între cele agreate de firma de leasing;
- prin intermediul unui contract de leasing, poți alege plata uni valori reziduale la finalul perioadei finanțate, astfel încât ratele lunare pot fi diminuate semnificativ;
- chiar și în situația în care vei fi nevoit să efectuezi lucrări de reparații, firma de leasing te poate constrânge să alegi service-ul auto din lista celor agreate, ceea ce poate crește valoarea reparațiilor.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)