Contractele de leasing reprezintă instrumente de finanțare mai facil de utilizat de către întreprinderi, în comparație cu creditele bancare. După cum am arătat într-un articol anterior, prin intermediul unui contract de leasing, o societate poate avea acces la tehnologie nouă și performantă în condiții de finanțare facilă, atât costul lunar, cât și durata contractului putând fi negociate într-o măsură mai mare.
Cu toate acestea, contractele de leasing prevăd, în mod evident, și multe obligații pe care utilizatorii bunurilor și echipamentelor trebuie să le respecte, iar multe dintre ele sunt în mod evident foarte stricte.
Din contrinuarea acestui articol, abonații premium vor putea afla care sunt principalele aspecte pe care o firmă trebuie să le trateze cu o mai mare atenție, atunci când semnează un contract de leasing.
1. În cazul unui contract de leasing operațional, utilizatorul nu devine și proprietar
Contractele de leasing se deosebesc în funcție de transferul sau nu al dreptului de proprietate, astfel:
- contractul de leasing financiar este un contract de închiriere care oferă firmelor beneficiare, la finalul perioadei contractuale, posibilitatea de a achiziționa bunul ce face obiectul respectivului contract. Prin urmare, la finalul unui contract de leasing, beneficiarul devine proprietarul bunului, în schimbul unei rate reziduale.
- contract de leasing operațional reprezintă tot un contract de închiriere pe termen lung, principala diferență fiind dată de faptul că dreptul de proprietate nu este transferat.
Prin urmare, la finalul duratei contractului de leasing operațional, firma nu intră în posesia bunului, astfel că ratele plătite în cadrul contractului au reprezentat doar costul utilizării.
Pentru a putea utiliza în continuare tehnologia respectivă, firma va încheia un alt contract de leasing sau va extinde contractul pe care îl are în derulare.
Mai multe detalii privind contractele de leasing financiar și operațional, precum și asemănările și deosebirile dintre aceste două instrumente de finanțare pot fi citite în acest articol.
2. Firma de leasing poate executa mult mai ușor bunul finanțat
Echipamentele ce fac obiectul unui contract de leasing se află în proprietatea firmei de leasing pe toată durata de utilizare a lor de către firma beneficiară și doar în cazul leasingului financiar acestea ajung în proprietatea utilizatorului. Prin urmare, pe întreaga durată a contractului de leasing, în cazul în care obligațiile de plată nu sunt îndeplinite la termen, bunul poate fi mult mai facil executat silit sau recuperat.
Această clauză este stabilită în favoarea firmei de leasing și are ca scop protejarea drepturilor finanțatorului.
3. Contractele de leasing nu pot fi utilizate în toate proiectele cu finanțare nerambursabilă
În cadrul proiectelor finanțate din fonduri naționale, contractele de leasing nu pot fi luate în calcul pentru finanțarea utilajelor sau echipamentelor de lucru.
În cazul proiectelor finanțate din fonduri europene, doar leasingul financiar este acceptat, însă doar dacă dreptul de proprietate este transmis utilizatorului în perioada în care proiectul se află în implementare.
4. Contractele de leasing pot impunne limite în privința utilizării bunurilor
Având în vedere faptul că firma de leasing este proprietara bunului finanțat, ea impune societății anumite clauze privind condițiile în care echipamentele pot fi utilizate. În cazul autoturismelor achiziționate prin leasing operațional, instituția financiară impune un număr de kilometri ce pot fi parcurși într-un anumit interval de timp (un an, spre exemplu) fără a fi modificat costul contractului (rata lunară).
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.