Legea 295/2020 conține mai multe modificări pentru îmbunătățirea prevederilor Codului de procedură fiscală, iar una dintre ele face referire la reverificarea unei perioade controlate în cadrul unei inspecții fiscale. Noua regulă se aplică din 24 decembrie 2020.
Companiile au posibilitatea să ceară reverificarea unor obligații fiscale dintr-o perioadă deja supusă unei inspecții fiscale. Până acum, numai Fiscul putea decide dacă reverifică o perioadă care a fost supusă inspecției fiscale.
„Prin excepție (...), conducătorul organului de inspecție fiscală poate decide reverificarea unor tipuri de obligații fiscale pentru o anumită perioadă impozabilă, la propunerea organului de inspecție fiscală desemnat cu efectuarea inspecției sau la cererea contribuabilului (...)”, este prevederea de la articolul I, punctul 31 din Legea 295/2020.
Totuși, există două condiții cumulative pentru a fi posibilă reverificarea. Prima este ca, după încheierea inspecției fiscale, să apară date suplimentare care, la momentul verificării, să fi fost necunoscute Fiscului sau firmei. A doua este ca acele date suplimentare să influențeze rezultatele inspecției fiscale deja desfășurate.
„Prin date suplimentare se înțelege orice fapt sau mijloc de probă de care se ia cunoștință ulterior inspecției, de natură să modifice rezultatele inspecției anterioare”, este explicat în aceeași prevedere.
Totodată, prin articolul I, punctul 32 se subliniază că o firmă „poate solicita reverificarea în situațiile în care nu poate corecta declarația de impunere”.
În esență, modificarea este pentru a stabili un echilibru între drepturile și obligațiile părților. Cu alte cuvinte, firmele pot și ele să ceară reverificarea atunci când descoperă informații care pot avea efect asupra rezultatelor inspecției fiscale desfășurate.
Prin inspecția fiscală se urmărește verificarea corectitudinii declarațiilor fiscale, precum și a respectării legislației fiscale și contabile.
Comentarii articol (0)