Contractul de leasing mobiliar se dovedește un instrument tot mai eficient în diverse activități economice. Motivul pentru care firmele agreează încheierea unui contract de leasing mobiliar în detrimentul unui contract de credit și chiar în detrimentul utilizării fondurilor proprii ține de nevoia de a evita uzura fizică sau morală a bunurilor achiziționate.
În cazul contractului de credit bancar, bunurile intră în posesia firmei încă de la data semnării contractului, astfel că beneficiarul va suporta și riscurile privind deprecierea fizică sau morală a echipamentelor. La finalul contractului, societatea va trebui să valorifice bunurile procurate, astfel încât să asigure și retehnologizarea activității.
Tocmai de aceea, contractul de leasing mobiliar oferă utilizatorului posibilitatea de a opta încă de la început pentru evitarea uzurii fizice sau morale. La finalul contractului de leasing, societatea nu păstrează în proprietate bunurile și va încheia un contract de leasing nou pentru echipamente noi și performante.
Contractul de leasing mobiliar are mai multe particularități, iar dintre cele mai importante vom aminti:
- firma de leasing va rămâne proprietar al bunurilor până la achitarea integrală a valorii acestora;
- în calitate de proprietar, firma de leasing va impune încheierea numitor polițe de asigurare ce devin obligatorii pentru utilizator;
- prin intermediul unui contract de leasing, utilziatorul poate alege să achite un avans mai mare, precum și o rată reziduală la finalul contractului, ceea ce diminuează valaorea ratelor lunare de achitat.
Următoarele elemente ar trebui să se regăsească în mod obligatoriu într-un contract de leasing mobilar:
- valoarea totală a contractului;
- prețul unitar al echipamentelor sau utilajelor;
- valoarea ratelor de leasing;
- valoarea avansului agreat de cele două părți contractante;
- dobânda aplicabilă;
- valoarea reziduală ce se va achita la finalul contractului de leasing;
- comisionul de management, dar și valoarea altor comisioane aplicabile, dacă este cazul;
- valuta în care sunt calculate ratele și cursul acesteia la momentul semnării contractului de leasing;
Contractul de leasing va conține și obligația utilizatorului de a achita polițele de asigurare pentru bunurile cec fac contractul finanțării. Valoarea plăților privind asigurarea este inlusă în mod frecvent în valoarea plății lunare pe care utilizatorul trebuie să o facă periodic (de cele mai multe ori lunar) către instituția de leasing.
Frecvent, contractele de leasing mobiliar (și cu atât mai mult leasingul auto) conțin condiționări aplicabile utilizatorilor în ceea ce privește un anumit număr de ore de funcționare sau kilometri parcurși. Atunci când această limită prestabilită este depășită, firma de leasing va taxa suplimentar utilizatorul.
Alte condiționări des aplicabile în cazul contractelor de leasing auto vizează imposibilitatea utilizării autovehiculelor în anumite activități economice, precum școli auto, taximetrie, curierat, etc, ca urmare a faptului că în aceste situații este produsă o uzură mai mare bunurilor.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)