Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot citi mai multe despre cum se va aplica procentul de 5% și cum se va aplica cel de 10%, precum și un exemplu de calcul pentru situațiile când dările fiscale se plătesc în mai multe tranșe.
Ca să stimuleze contribuabilii să plătească mai repede la Fisc dările la stat (impozite și contribuții), s-a prevăzut acordarea unor reduceri la plățile efectuate de către aceștia prin declarația unică. Astfel, vorbim de următoarele reduceri și modalități de aplicare a acestora, potrivit Codului fiscal:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Cei care obțin anul acesta venituri din chirii au termen de plată a impozitului (și a eventualelor contribuții la sănătate) până la 15 martie 2019. Dar cei care plătesc până la 15 decembrie anul acesta și depun declarația unică online, nu la ghișeu vor beneficia de reducerea cu 10% a celor datorate Fiscului. Dacă preferă să depună declarația la Fisc, atunci reducerea va fi de doar 5%. Iar dacă depun declarația unică online și fac plățile integral până să se ajungă la scadența de 15 martie 2019, atunci contribuabilii vor beneficia de o reducere de 5%.
La ultima tranșă se aplică reducerea pentru suma datorată în total
Potrivit normelor de punere în aplicare a Codului fiscal (HG nr. 1/2016, recent modificată de HG nr. 354/2018), "bonificația se stabilește de contribuabil la momentul efectuării ultimei plăți a obligațiilor fiscale". Așadar, reducerea și-o stabilește contribuabilul, la completarea declarației (există câmpuri în declarație special pentru a le completa cu sumele ce vor reprezenta reducerile), atunci când plătește ultima tranșă din suma datorată Fiscului (sau singura, dacă plătește toți banii deodată). Dacă se datorează și contribuția la sănătate, atunci se calculează separat pentru aceasta reducerea aferentă.
În normele de aplicare există și un exemplu. Să zicem că X are de plătit 1.000 de lei impozit la stat pentru veniturile din chirii pe care estimează că le obține anul acesta. X depune declarația unică la 16 iulie anul acesta, dar nu plătește nimic -- doar declară ce obține și ce ar avea de plătit. În august se duce și achită 250 de lei din impozit, dar pentru această sumă nu stabilește bonificație și nu beneficiază de ea. Ar mai avea, deci, de plată 750 de lei la impozit.
Apoi, în septembrie, se duce la Fisc și achită și restul de impozit. Abia acum i se va aplica reducerea respectivă, care, în funcție de cum a fost depusă declarația, va fi de 5% sau de 10%. Reducerea se va aplica însă la toată suma datorată, iar nu la cea care reprezintă ultima tranșă plătită.
În concluzie, cei mai câștigați vor fi cei care vor face toate aceste lucruri online, până la 15 decembrie, întrucât reducerea de 10% numai lor li se va aplica.