Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost respinsă atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că și-a încheiat parcursul legislativ și nu se poate aplica.
Această inițiativă legislativă prevedea ca perioada în care o persoană „a desfăşurat activitate de voluntariat în cadrul unei organizaţii, persoană juridică de drept public sau privat, fără scop lucrativ” să fie considerată o perioadă necontributivă (asimilată) şi să fie inclusă în stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, urmând să fie valorificată pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale. Cu alte cuvinte, se propunea ca perioada în care asiguratul a desfăşurat o activitate de voluntariat să fie luată în calcul la stabilirea pensiei.
De asemenea, prin proiectul respins definitiv se mai prevedea că persoanele care desfăşoară activitate de voluntariat ar fi beneficiat de perioadele asimilate „indiferent dacă în aceste perioade au realizat sau nu stagii de cotizare”.
Aceste modificări cuprinse în propunerea legislativă respinsă definitiv veneau în contextul în care Legea nr. 78/2014 (legea voluntariatului) prevede că „[a]ctivitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”.
De asemenea, în expunerea de motive a propunerii legislative respinse definitiv de Parlament se arăta că modificarea Legii nr. 263/2010 ar fi fost necesară „pentru a putea fi motivate şi susţinute acele categorii de persoane care desfăşoară activităţi de responsabilizare socială, participare cetăţenească, educaţie, formare categorii defavorizate etc.”.
Atenție! Propunerea legislativă NU se poate aplica. Aceasta a fost respinsă definitiv de Forul decizional, astfel că și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (1)