Recent, modalitatea de plată a dividendelor a fost modificată, în baza Legii nr. 163/2018. Astfel, acționarii sau asociații unei firme pot încasa dividendele care li se cuvin din repartizarea profitului net și trimestrial, nu doar anual. Pentru a putea face acest lucru, firmele sunt nevoite să întocmească situații financiare interimare.
Chiar și atunci când afacerea generează profituri importante, imposibilitatea de a obține dividendele mai rapid i-a determinat pe mulți acționari sau asociați să își înregistreze contracte individuale de muncă pentru a putea încasa constant diverse sume de bani.
Acum, având în vedere că plata dividendelor poate fi făcută mai rapid, este de așteptat ca mulți proprietari de afaceri să pună în balanță avantajele și dezavantajele menținerii contractelor de muncă.
Principalul avantaj al încheierii contractului individual de muncă îl reprezintă faptul că proprietarul afacerii poate încasa lunar o anumită sumă de bani, însă acest avantaj este anulat, mai nou, de încasarea dividendelor la fiecare trei luni.
Obligații fiscale pentru un contract de muncă
Iată care sunt costurile aferente unui contract individual de muncă:
- contribuție socială pentru pensii (CAS) de 25% din valoarea salariului brut;
- contribuție socială pentru sănătate (CASS) de 10% din valoarea salariului brut;
- impozit pe venit în procent de 10%.
- contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de 2,25% din valoarea salariului brut.
Pentru un salariu brut de 1.900 de lei, costurile totale sunt prezentate mai jos:
Prin urmare, pentru a încasa salariul minim pe economie de 1.900 de lei brut, respectiv 1.162 de lei net, proprietarul afacerii, alături de firmă, vor achita obligații fiscale lunare de 781 de lei.
Anual, acest lucru înseamnă obligații fiscale de 9.372 de lei pentru un salariu net de aproximativ 14.000 de lei.
Obligații fiscale pentru încasarea dividendelor
Totuși, dacă decide să încaseze dividendele care i se cuvin și renunță la salariul net descris anterior, proprietarul afacerii își optimizează costurile fiscale.
Veniturile din dividende sunt impozitate astfel:
- impozit pe venit în procent de 5%;
- CASS anual în procent de 10% din valoarea dividendelor încasate, suma fiind plafonată la nivelul a 12 salarii minime pe economie.
Față de impozitele și contribuțiile prezentate mai sus, societatea va plăti un impozit pe venituri de 1% atunci când există cel puțin un contract individual de muncă sau de 3% atunci când firma nu are salariați.
Prin urmare, în cazul în care societatea decide să distribuie către dividende un profit net de 100.000 de lei, costurile suportate de către asociat sau acționar vor fi de doar 7.280 de lei.
Ca o concluzie, încasarea banilor din afacere sub forma dividendelor este mult mai avantajoasă, iar posibilitatea de a încasa trimestrial acești bani poate determina încetarea contractelor de muncă ale celor aflați în situația descrisă mai sus.
Notă: Descarcă de la finalul articolului un calculator pentru a estima plata obligațiilor fiscale pentru salarii și dividende.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.