Modalitatea de plată a dividendelor s-a modificat recent, după ce Legea nr. 163/2018 a intrat în vigoare. Astfel, acționarii și asociații firmelor care obțin profit pot încasa dividendele cuvenite și trimestrial, nu doar anual.
Modificarea legislativă permite proprietarilor de afaceri să încaseze mai rapid dividendele cuvenite (la fiecare trei luni), fără a mai fi nevoie să facă anumite cheltuieli pe societate până la aprobarea situațiilor financiare anuale și repartizarea profitului.
Încasarea trimestrială a dividendelor este doar ultimul avantaj pe care microîntreprinderile și-l adaugă în fața PFA-urilor, iar în cele ce urmează sunt amintite punctual principalele caracteristici ale celor două forme de organizare.
Impozitele și contribuțiile datorate de microîntreprinderi
Microîntreprinderile trebuie să achite, ca urmare a desfășurării activității economice pe durata unui an, următoarele obligații fiscale:
1. Impozit pe veniturile microîntreprinderii
Impozitul pe veniturile microîntreprinderii este stabilit în funcție de existența salariaților în cadrul firmei, astfel:
- o microîntreprindere fără salariați achită un impozit de 3% din valoarea cumulată a veniturilor realizate;
- pe de altă parte, societatea care are cel puțin un salariat achită statului un impozit de doar 1% din cifra de afaceri.
Cota de 1% se aplică și dacă firmele au salariați cu contracte individuale de muncă suspendate, după cum redacția noastră a scris într-un articol anterior.
2. Impozitul pe veniturile din dividende
După repartizarea profitului către dividende, societatea trebuie să calculeze, să rețină și să achite la stat impozitul pe veniturile din dividende. Cota este de 5%, iar plata trimestrială a dividendelor atrage și plata trimestrială a acestui impozit.
3. Contribuția pentru sănătate aferentă dividendelor
Persoana care obține venituri din dividende datorează, suplimentar impozitului pe venituri, și o contribuție socială pentru sănătate (CASS) pentru acestea (în cotă de 10%). Contribuția este datorată de această dată de către persoana fizică ce a realizat veniturile, în cazul în care valoarea totală a dividendelor depășește pragul a 12 salarii minime brute.
PFA-urile pot utiliza mai ușor banii afacerii
În cazul PFA-urilor, modalitatea de impozitare a veniturilor este diferită. Un PFA în sistem real este impozitat la valoarea venitului net, care se obține ca diferență între venitul brut încasat și valoarea totală a cheltuielilor deductibile.
Contribuțiile sociale pentru pensii (CAS) și sănătate sunt socotite la valoarea unui salariu minim brut, respectiv 1.900 de lei în prezent, fără a conta valoarea efectivă a veniturilor brute înregistrate pe parcursul unui an:
- CAS este în procent de 25% din această valoare, respectiv 475 de lei / lună;
- CASS este în procent de 10% din valoarea salariului minim brut, ceea ce corespunde unei plăți lunare de 190 de lei.
În cazul unei PFA ce aplică un sistem de impozitare pe baza normei de venit, valoarea totală a contribuțiilor sociale, respectiv CAS și CASS, este estimată în același fel ca în cazul unei PFA în sistem real.
Diferența de impozitare față de o PFA ce aplică sistemul real este dat de utilizarea unor norme de venit, stabilite în mod diferit în funcție de județ, domeniul de activitate desfășurat, dar și de zona în care activitatea este desfășurată.
Mai multe informații privind impozitarea PFA-urilor cu normă de venit și a celor care aplică sistemul real sunt oferite în cadrul acestui articol.
Prin urmare, microîntreprinderile sunt avantajate la plata obligațiilor fiscale față de un PFA, iar posibilitatea de a încasa trimestrial dividendele reprezintă un alt avantaj de care se vor bucura antreprenorii.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (3)