Paradoxul românesc: Locuri de muncă puține, dar șomaj mic
Deși înregistrează una dintre cele mai mici rate în UE de locuri de muncă disponibile, România are și una dintre cele mai mici rate ale șomajului (4,6% față de media UE de 7,1%). Sceptici, românii fără servicii se țin departe de oficiile de ocupare a forței de muncă care, oricum, nu le pot oferi prea multe alternative pe măsura calificării lor.
Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană era de 2,2% în primul trimestru al acestui an, în creştere faţă de o rată de 2% în ultimul trimestru al anului trecut şi una 1,9% în primul trimestru al anului trecut, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante fiind Grecia (0,7%), Spania şi Portugalia (ambele 0,9%), Bulgaria şi Irlanda (ambele cu 1%) şi România (1,2%), arată datele publicate luni de Eurostat.
Datele Eurostat mai arată că România se regăseşte printre cele trei state membre, alături de Estonia şi Malta, în care rata locurilor de muncă vacante a scăzut în primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut, chiar dacă în cazul României este vorba de o scădere de doar 0,1%. Comparativ, rata locurilor de muncă vacante a crescut în 16 state membre şi a rămas stabilă în alte şapte ţări.
Cât profit aduce un hectar de lavandă
Câmpurile mov cu lavandă se dovedesc o afacere de succes în judeţul Dolj. În ultimii cinci ani, suprafaţele cultivate s-au mărit chiar şi de patru ori, după ce agricultorii au simţit potenţialul acestei culturi. Un hectar cu lavandă poate aduce şi 5000 de euro profit într-un singur an, dacă planta este procesată pentru uleiul esenţial.
Florin Tudoran a investit acum cinci ani într-o plantaţie de lavandă. 6.000 de euro, plus forţa de muncă. A înregistrat profit încă din al doilea an. Florin Tudoran: "Noi o să facem o parte din producţia aceasta ulei esenţial, o parte o ducem la uscat şi valorificăm sub formă uscată, sub formă de săculeţi, buchete".
Uleiul esenţial de lavandă e foarte căutat, atât în ţară, cât şi la export. Un litru se vinde chiar şi cu 150 de euro. După ce este recoltată, această lavandă ajunge la distilat, pentru obţinerea de uleiuri esenţiale. De pe acest câmp mov de aproape un hectar, se obţin cel mult 50 de litri de ulei.
Roșii românești cultivate cu bani de la stat ajung hrană pentru păsări
Sute de kilograme de roşii au ajuns la gunoi în Dolj, iar astăzi tomatele se vindeau şi cu 20 de bani kilogramul. Paradoxal, este efectul produs chiar de programul de stimulare a producţiei de roşii implementat de Guvern care a dus la o supraproducţie de tomate, pentru care nu se găseşte piaţă de desfacere. În județul Dolj, 1.500 de producători au primit de la stat câte 3.000 de euro pentru fiecare hectar de roşii.
Petrică Gorge, producător: S-au stricat din cauza preţului de la piaţă. Nu le ia nimeni, au preţ de nimic. Le dăm la păsări.
Petrică Gorge este unul dintre producătorii de roşii din Desa care s-a înscris pentru a primi 3.000 de euro subvenţie de la stat. A încălzit toată iarna cele șase solarii, însă cînd s-au copt tomatele s-a trezit că nu are cui să le vândă. A ieşit cu lăzile în stradă în căutarea cumpărătorilor. Cere 20 de bani pe kilogram. Cum nu au fost clienţi în mica piaţă amenjată de la Desa, roşiile vor ajunge fie la gunoi, fie la animale. Chiar şi cu ajutorul de la stat, oamenii îşi fac calcule că vor ieşi tot în pierdere.
Comentarii articol (0)