Profesor la Oxford: Se mimează o democraţie care se transformă într-un sistem totalitar
Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, a făcut la Digi24 o radiografie a tabloului care are în centru reacţiile în urma modificărilor aduse codurilor de procedură penală.
„Cauzele imediate sunt evidente, e vorba de modificarea codurilor penale, această idee de a modifica codurile penale cu dedicaţie pentru Dragnea, Tăriceanu şi pentru ceilalţi cu probleme penale, fără dezbatere, cu vot pe banda rulandă. Când ne uităm la cauzele profunde vreau să aduc în discuţie o idee pe care Iohannis a enunţat-o: ideea de formă fără fond, care capturează bine ce se întâmplă. A apărut o percepţie în opinia publică că e ceva mai grav, că sistemul democrat e golit de conţinut.
Rămane o formă care mimează democraţie dar care în interiorul ei se transformă gradual într-un sistem totalitar. Care ar fi aceste semne care ar indica transformarea? Parlamentul a devenit un fel de mare adunare naţională, totul se votează pe bandă rulantă, noaptea, care s-a transformat într-o maşină de vot pe negândite. Se creează un scut de imunitate pentru o castă, o castă de politicieni care se plasează în afara acestui stat de drept. Rămânem cu o mască democratică, dar fondul e golit, terminat şi schimbat cu altceva”, a explicat Corneliu Bjola.
Cum au revoluţionat tinerii "millennials" modul de a face afaceri
Preferinţele tinerilor "millennials", sau aşa numiţii nativi digitali, revoluţionează modul de a face afaceri, în întreaga lume. Tinerii născuţi după anul 1980, nemulţumiţi şi pretenţioşi, au devenit cel mai puternic grup de consumatori din lume, iar marile companii încearcă să le facă pe plac. Cei din România se plâng cel mai mult de cozile din magazine şi de locurile de parcare.
Paradoxal, pentru nativii digitali magazinele fizice sunt în continuare preferate celor din online, deşi informaţiile şi le iau prin aplicaţii şi de pe dispozitive mobile, conectaţi în permanenţă cu ceilalţi.
89% dintre tinerii români incluşi în această categorie se declară pasionaţi de cumpărături, iar 87% preferă centrele comerciale care le oferă, pe lângă magazine, spaţii de petrecere a timpului liber. Pentru 81% dintre ei, cele mai frecvente magazinele vizitate sunt cele de decoraţiuni, mobilă şi bricolaj.
Bruno Leroux, director general al unei companii financiare: „24% dintre consumatori cred că va creşte puterea de cumpărare, iar în rândul consumatorilor millennials, procentul este de 48%. Millennials cred în puterea lor şi au încredere în viitor”.
Încă un Sistem Informatic Național care crapă
După ce Sistemul Informatic din Sănătate a ajuns pe butuci, un alt Sistem Informatic Național dă rateuri. Este vorba de cel al Învățământului. Părinții nu au putut afla zilele acestea rezultatele înscrierilor la grădinițe ca urmare a defectării SIIIR.
Grădinițele din România au amânat zilele acestea publicarea listelor privind rezultatele primei etape de înscriere la grădinițe în urma nefuncționalității sistemului SIIIR – Sistemul Informatic Integrat la Învățământului din România.
Motivul este suprapunerea perioadei de analiză a cererilor de înscriere cu alte activități din sistem.
Comentarii articol (0)