IMM-urile, întreprinderile mari, cooperativele agricole, dar și alte categorii de solicitanți eligibili pot primi ajutoare financiare nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro prin intermediul unei scheme de finanțare ce se va lansa în curând. Condițiile în care acest sprijin fianciar se va acorda au fost stabilite prin intermediul unei scheme de ajutor de stat aprobate prin Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 1.198/2018.
Proiectele depuse în cadrul viitoarei sesiuni de primire a proiectelor trebuie să respecte cerințele exprimate în cadrul următoarelor submăsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR):
- 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”
- 4.2a - Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol
Vor fi eligibile, în cadrul acestei scheme de finanțare, proiectele implementate în toate regiunile țării, inclusiv București-Ilfov de către societăți din următoarele domenii de activitate:
- procesarea laptelui și obținerea produselor lactate;
- fabricarea înghețatei;
- produse de morărit, produse de brutărie, cofetărie sau patiserie;
- produse dietetice;
- fabricarea berii și a altor bături alcoolice.
Ajutorul financiar nerambursabil acordat
Bugetul disponibil în cadrul acestei scheme de finanțare este de peste 98 de milioane de euro, fiind estimată finanțarea unui număr maxim de aproape 240 de întreprinderi.
Valoarea maximă a ajutorului ce poate fi acordat prin intermediul acestei scheme de finanțare este 2,5 milioane de euro, însă doar în cazul în care investiția se realizează pentru crearea de lanțuri alimentare integrate.
În cadrul prezentei scheme se acordă ajutor financiar nerambursabil pentru investiții sub formă de grant și aceasta constă în rambursarea cheltuielilor eligibile suportate și plătite de către beneficiar.
Plata ajutorului financiar nerambursabil se efectuează eșalonat, în mai multe tranșe, însă beneficiarii pot solicita, dacă este cazul, acordarea unui avans necesar implementării proiectului, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a ajutorului nerambursabil.
Solicitanții trebuie să dovedească, la data depunerii cererii de finanțare, faptul că îndeplinesc simultan următoarele condiții:
- dispun de resurse financiare pentru a implementa proiectul;
- prezintă cazier judiciar și fiscal fără înscrisuri pentru întreprindere și cazier judiciar fără înscrisuri pentru reprezentantul legal al acesteia;
- nu au datorii restante la bugetul de stat sau bugetele locale pentru sediul social și eventualele puncte de lucru înregistrate.
Acordarea ajutorului acordat prin intermediul acestei linii de finanțare este condiționată de prezentarea de către solicitant a unei cereri de finanțare și a celorlalte documente solicitate, dar și de înștiințarea solicitantului că cererea depusă a fost aprobată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Principalele cheltuieli eligibile finanțate în cadrul acestei scheme de finanțare
Cheltuielile decontate după aprobarea proiectului sunt cele privind activele corporale și necorporale. Iată cele mai importante exemple prevăzute de actul normativ publicat în Monitorul Oficial:
- construcția și extinderea clădirilor;
- utilaje, echipamente și mijloace de transport specializate, inclusiv cele achiziționate în baza unui contract de leasing;
- îmbunătățirea controlului intern al calității produselor;
- achiziționarea de tehnologii și licențe;
- soluții software necesar implementării proiectului și desfășurării activităților economice specifice finanțate.
Pentru a fi finanțate, activele corporale trebuie să fie noi și clasificate drept mijloace fixe (să aibă o valoare unitară mai mare de 2.500 de lei fără TVA).
Costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 20% din costurile totale eligibile ale proiectului.
Achizițiile realizate în cadrul proiectului trebuie să fie păstrate în funcțiune în cadrul societății beneficiare pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de zile de la finalizare perioadei de implementare a proiectului.
Totodată, mai multe cheltuieli generate de implementarea proiectului nu pot fi decontate de către beneficiar, astfel că finanțarea acestora revine în întregime acestora:
- TVA-ul aferent investiției, atunci când beneficiarul este înregistrat în scopuri de TVA;
- achiziționarea bunurilor second-hand;
- achiziționarea mijloacelor de transport pentru uz personal și pentru transport de persoane;
- dobânzi, comisioane bancare;
- impozite, taxe, amenzi, penalități.
Comentarii articol (0)