Plecam de la definitia comertului electronic. Comert electronic (sens restrans); comertul electonic este totalitatea actelor de comert care se desfasoara de la inceput la sfarsit prin mijloace electronice sau cu suport electronic. Adica contactez o firma printr-un mijloc electronic (mail, mesaj pe internet, sms, etc), primesc o oferta electronic, fac comanda electronic (mail, shopping cart, formular online) si plata o execut electronic (card). Comert electronic (sens larg); comertul electronic este totalitatea actelor de comert care au in desfasurarea lor o pondere a mijloacelor electronice covarsitoare pentru realizarea actului de comert.
Orice tranzactie contine elemente care sunt si electronice si non-electronice daca imi este permisa exprimarea. Transportul nu poate fi decat fizic daca bunurile sunt fizice, chiar daca rezervarea transportului se face electronic. Asigurarea bunului poate fi facuta electronic insa nu intotdeauna plata este facuta electronic. Extrapoland la definitia generala intr-un viitor nu indepartat toate actele de comert vor avea o componenta electronica.
Ma voi opri insa din componenta de comert online la platformele care faciliteaza intalnirea cererii cu oferta. Si voi lua trei exemple : cel mai mare mediu actual organizat, cel mai mare mediu de schimb de informatie cu scop comercial si cel mai mare pericol pentru acestea. Am numit aici eBay, Craigslist si Google.
Comert Electronic nr.1 > eBay
eBay este in momentul de fata cel mai mare mediu organizat in care utilizatori din toata lumea (persoane fizice sau companii) pot publica anunturi in legatura cu produse, pot licita pentru alte produse, le pot vinde si pot incasa banii. eBay are propriul serviciu de plata PayPal, unul din cele mai bune servicii de acest gen din lume. PayPal este un cont virtual in care poti sa transferi bani (de la unitatile autorizate - banci, Western Union, card, etc ) si din care sa transferi bani. Avantajul mare este cea mai cuprinzatoare "lista neagra" din lume, ceea ce duce la o foarte mica posibilitate de frauda. Dezavantajul este lipsa unui serviciu de "escrow" - adica de garantare ca marfa cumparata e intr-adevar cea reala si ca plata se va face 100%. Una peste alta pe eBay puteti vinde si cumpara de la banale ace de cusut pana la avioane.
Comert Electronic lider anunturi > Craigslist
Craigslist este in momentul de fata cel mai mare mediu in care se poate schimba informatie cu scop comercial. Pornit de un student ca un proiect, ca de altfel multe din marile proiecte web, acest site a ajuns sa fie vizitat zilnic de zeci de milioane de oameni si a luat locul ... ziarului de anunturi. Pentru ca doar asta veti gasi aici - anunturi (spre deosebire de eBay unde puteti viziona produsele). Categoriile principale sunt cele de interes maxim pentru orice om : Vanzari diverse, Locuri de munca, Servicii, Imobiliare, Relatii personale. Ordonate foarte bine si segmentate dupa orase si tari , anunturile din acest site ii dau un grad foarte mare de uzabilitate.
Comert Electronic cel mai mare urmaritor > Google
Cel mai periculos pentru aceste doua situri dar cu un mare plus pentru noi utilizatorii, vine din spate o companie americana care o "vedem" zilnic, Google. Noua platforma, inca nelansata, numita "E-Commerce 3.0" va aduce un plus de functionalitati care vor concura in alegerile zilnice ale utilizatorilor. Declaratia oficiala este "va fi un Craigslist cu steroizi". Desi eBay are milioane de utilizatori inca nu poate da functionalitatea de a cauta doar produsele de la vanzatorii cei mai apropiati. La fel Craigslist nu poate oferi cautari robuste. Integrarea noului sistem de plata al Google (gBuy) va desavarsi proiectul si il va pune pe piata... ca sa nu vorbim de actualul serviciu de comparatii de preturi si anume Froogle. Va fi o infruntare pe cinste.
Cine va rezista ... parerea mea ca toti trei. Privind la aceste trei situri pot spune ca sunt de ajuns omenirii. Poti gasi orice, la preturi convenabile si in conditii de securitate avansata. Mai ramane ca noi romanii sa invatam sa cumparam de pe Internet ca de unde avem.
Comentarii articol (0)