Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a obținut votul final în Parlament zilele trecute, după ce a avut un parcurs legislativ destul de scurt. Pentru ca modificările cuprinse în acest document să aibă efecte în practică, trebuie ca șeful statului să promulge legea și ea să apară apoi în Monitorul Oficial.
"Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă", e prevederea cuprinsă în proiectul votat de parlamentari.
O filmare a unei camere de supraveghere sau de pe un telefon mobil, pe care se vede clar săvârșirea unei fapte penale într-un spațiu public, va putea fi folosită în continuare ca mijloc de probă. Dacă, de exemplu, pe o cameră video se surprinde un furt dintr-un magazin, un viol, o agresiune ș.a.m.d., astfel de înregistrări vor putea fi folosite apoi.
S-au făcut, într-adevăr, modificări ce privesc înregistrările de toate felurile, dar nu în sensul în care să se restrângă complet folosirea filmărilor care sunt făcute de camerele de orice fel. S-au făcut schimbări la supravegherea făcută de organele penale, precum și cu privire la înregistrările făcute de cei implicați în procesul penal. Însă există o exagerare în prezentarea modificărilor ca un impediment absolut în folosirea unor astfel de mijloace de probă în viitor.
Atenție! Prevederile proiectului cu modificări la Codul de procedură penală NU se aplică încă. Proiectul trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice efectiv.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (8)