avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fotografiere locuri publice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fotografiere locuri publice

Buna seara,

Vreau sa stiu, daca este legal sa captezi imagini foto/video din locuri publice, care ulterior sa le expui ca si probe in in justiti, in elucidarea acuzatiilor, identificarea cu o mai mare usurinta a faptelor comise. Tin sa mentionez ca, uneori se intampla sa suprinzi in obiectiv si persoane sau alte obiecte, care, poate nu vor sa apara..., aceasta fapta poate fi numita violare a intimitatii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:37, 17 Octombrie 2016
Dpdv al codului penal. In principiu, fapta expusa de dvs. reprezinta infractiunea de Violarea vietii private art.226 C.pen., insa, insa in textul acestei norme exista o serie de cauze justificative speciale care scot fapta din sfera penalului. Acestea sunt - citez din norma:

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.


Dpdv al codului de procedura penala. NCpp nu împiedică folosirea ca mijloc de probă a înregistrărilor audio sau video în condiţiile alin.2 lit.f) ale art.97 Cpp - Proba şi mijloacele de probă
(2) Proba se obţine în procesul penal prin următoarele mijloace:
f) orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.


In plus, art.139 Cpp - Supravegherea tehnică, precizeaza la alin.3 urmatoarele :
(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.

In concluzie, daca va incadrati in cele expuse mai sus, nu ar trebui sa aveti nicio problema.
Pai, ceea ce pot spune este ca, imaginile video si foto le-am facut pentru a avea proba, nicidecum cu intentia de a surprinde alte detalii. Totodata nu le-am cenzurat, pentru ca trebuia sa le aduc modificari si poate nu mai erau considerate probe!
Daca va incadrati in cele expuse mai sus si daca justificati un interes legitim, nu ar trebui sa aveti nicio problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala- pot constitui probe inregistrarile facute fara stirea persoanei? camy20 camy20 buna seara Poate sa-mi spuna cineva daca cu ajutorul unei sau mai multor inregistrari cu telefonul mobil(nu discutie telefonica ci cu reportofonul ... (vezi toată discuția)
Publicare imagini - video intime fara acord Unu_88 Unu_88 Cineva a facut rost de anumite imagini intime si un video dintr-un spatiu privat si ameninta ca le face publice daca nu primeste o anumita suma de bani. Presa, ... (vezi toată discuția)
Lnterceptare convorbiri telefonice comondor comondor Buna ziua, Am un caz interesant. In urma unei discutii pe care l-am purtat, interlocutorul meu mi-a reprosat niste fraze (chiar citate) pe care nu le putea ... (vezi toată discuția)