avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instalarea microfoane in spatii publice sau private
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instalarea microfoane in spatii publice sau private

Buna ziua,

As dori sa stiu mai multe despre legalitatea instalarii unor camere video cu microfon intr-un spatiu public sau privat (magazine, unitati de invatamant, case particulare). De ex: stiu ca am voie sa instalez in case mea orice doresc pentru a folosi in scopuri personale (camere, microfoane, etc.) dar cat de legale sunt camerele sau microfoanele din magazine, firme, scoli sau licee?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 08:41, 6 Februarie 2015
Potrivit legislaţiei în vigoare, camerele de supraveghere video din locurile publice sau deschise publicului trebuie montate în locuri vizibile, fiind interzisă utilizarea camerelor video ascunse, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege.
În cazul în care în înregistrările video (indiferent de suportul cu care sunt realizate acestea; poate fi vorba şi de un smartphone) permit identificarea directă sau indirectă (ex.: filmarea numărului de înmatriculare a unei maşini) a persoanelor fizice, acestea reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care intră sub incidenţa legislaţiei specifice.
Un aspect foarte important pentru angajatori: prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video este permisă pentru îndeplinirea unor obligaţii legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora. Prelucrarea acestor date nu se poate efectua decât pe baza consimţământului expres şi liber exprimat al angajaţilor. Mai mult, nu este permisă montarea de camere video în interiorul birourilor în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege (bănci ş.a.).
Un aspect foarte important pentru cei care îşi instalează camere de supravegheze acasă: potrivit legii, imaginile nu pot fi folosite ca probă în instanţă în cazul în care sistemul instalat nu este unul certificat de autorităţi. Însă, aici situaţia este foarte nuanţată, deoarece se pare că procedura privind omologarea/certificarea echipamentelor este confuză. De aceea, au fost foarte multe situaţii în care probele video obţinute cu camere neomologate au fost acceptate de judecători. 
Scopurile pentru care legea din România permite supravegherea video:
- prevenirea şi combaterea săvârşirii infracţiunilor;
- supravegherea traficului rutier şi constatarea încălcării regulilor de circulaţie rutieră;
- asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a imobilelor şi a instalaţiilor de utilitate publică, precum şi a împrejmuirilor afectate acestora;
- îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică;
- realizarea unor interese legitime, cu condiţia să nu se prejudicieze drepturile şi libertăţile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Cam lunga postarea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supraveghere audio spatiu public ratonu ratat ratonu ratat Buna seara, Speta este urmatoarea: La sediul unde lucreaza mama mea este un sistem de supraveghere video - inclusiv pe holul blocului, adica in afara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vreau si eu sa intreb daca eu am montat 4 camere video ... Mariandjy Mariandjy Buna ziua, vreau si eu sa intreb daca eu am montat 4 camere video care sunt indreptate in parcare pe domeniul public sunt legale, mentionez camerele au fost ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere la locul de munca silvias silvias Am si eu o intrebare : Daca este legal ca angajatorul sa puna camere de luat vederi in birourile angajatiilor ? Si daca exista un cadru legal care sa ... (vezi toată discuția)