Teste grilă pentru clienţii băncilor. Instituţiile vor să afle cine este bun platnic
Clienţii băncilor ar putea da teste financiare. Instituţiile vor să afle cine este bun platnic şi dacă acea persoană îşi permite să ia un împrumut. Asta în condiţiile în care piaţa creditării s-a transformat. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a avut un avans galopant în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar acum a trecut şi pragul de 3 procente. Rezultatul - un plus aproape 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.
Patru bănci comerciale vor să testeze competenţele financiare ale clienţilor doritori de credite. Testul va consta din 10 întrebări şi e nevoie de 8 răspunsuri corecte pentru a-l trece. Exerciţiul nu este încă o condiţie pentru accesarea unui împrumut.
Rival-surpriză pentru Bucureşti. Orașul cu dezvoltare explozivă în IT
Rival-surpriză pentru Bucureşti! Iaşiul creşte fabulos în domeniul IT. În doi ani a ajuns să aibă aproape un sfert din numărul informaticienilor din Bucureşti. Chiriile rezonabile pentru locuințe şi mai puţin timp pierdut în trafic sunt doar o parte dintre motivele pentru care absolvenţii de informatică se mută în Moldova.
În doi ani, numărul angajaţilor din IT a crescut spectaculos la Iaşi, de la puţin peste 5.000 la 20.000. Este şi cazul lui Bogdan Andrei, bucureştean get-beget. A plecat să lucreze la Iaşi ca să adune experienţă. După ce a descoperit atuurile capitalei Moldovei, detaşarea temporară s-a prelungit.
Bogdan Andrei: Bucureștiul este foarte aglomerat, dacă îți place aglomerația poți să locuiești în București. Cred că am rămas pentru oameni pentru că sunt foarte prietenoși.
Vasilescu, BNR. Banca nu vrea să limiteze creditarea, dar apără populația de supraîndatorare
Banca Naţională a României nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării, însă doreşte să evite supraîndatorarea populaţiei. Cel puțin aceasta pretind reprezentanții BNR care nu comentează ultimele informații privind modificarea pragurilor de îndatorare.
"Lucrurile sunt foarte limpezi. Banca Naţională nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării. Indiferent cum s-a exprimat guvernatorul, trebuie să îi fie luat nu un cuvânt, ci contextul, iar contextul în care a vorbit este foarte limpede. A explicat că România are cea mai mică rată de intermediere a creditării pe piaţa Uniunii Europene. Deci avem cea mai mică intermediere ca raport credite private la PIB, din toată Uniunea Europeană. Nu avem niciun interes să limităm creditarea", a spus, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).
Comentarii articol (0)