Măsurile contravenționale pentru nerespectarea regulilor la vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole sunt prevăzute în Legea nr. 175/2020, document care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și care se va aplica din 13 octombrie 2020.
Mai exact, actul normativ prevede ca nerespectarea, la vânzarea unui teren agricol situat în extravilan (în afara spațiului construit al unei localități), a dreptului de preempțiune, adică a dreptului unei persoane de a fi preferat în calitate de cumpărător, să aducă amenzi duble față de cele din prezent celor care nu respectă aceste reguli. Concret, potrivit noii legi, amenzile vor fi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei.
De acest drept de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole vor beneficia arendașii, proprietarii de terenuri învecinate celor ce urmează să fie vândute, tinerii fermieri (cu vârsta de până la 40 de ani) și statul român, prin Academia de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești», unitățile de cercetare cu profil agricol sau Agenția Domeniilor Statului, în această ordine.
Dacă niciunul dintre deținătorii dreptului de preempțiune amintiți mai sus nu își manifestă dorința de a cumpăra terenul pus în vânzare, înstrăinarea acestuia s-ar putea face către oricare altă persoană fizică, cu condiția ca aceasta să aibă domiciliul în România de cel puțin cinci ani. Vânzarea se poate face și către o persoană juridică, dar cu condiția ca asociatul/acționarul care deține controlul societății să aibă domiciliul situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin cinci ani.
Comentarii articol (5)
In aceasta situatie orice tanar agricultor (cu studii de specialitate) va fi exclus de la "imparteala". Probabil asta se doreste - nu pot sa cred ca NIMENI nu s-a gandit la asta cand s-a propus / votat legea.
Acum ca firmele mari (majoritatea 'cine trebuie" adica "de familie - mai ales politica") s-au instalat, e normal sa elimini prin masuri legislative orice tip de concurente viitoare, nu-i asa?
Consider legea PROFUND DISCRIMINATORIE. Sa nu aud de argumente gen "astfel se inlatura specula cu terenuri". Cine trebuia sa faca specula a facut-o incepand din anii '90 cu varf si indesat!
Cea mai logica masura era ca, in situatia in care cumparai un teren, sa fii obligat sa il cultivi tu insuti (nu da in arenda ca tu sa iei subventiile UE...). Nu il cultivi si il vinzi rapid vei plati un impozit / sau taxe pe vanzare foarte mari!
SI asa, cumparatorii vor fi cei care vor sa faca treaba, nu specula!