Cota de impozitare a dividendelor acordate de către o companie este de 5%, potrivit Codului fiscal. Obligația de a calcula și de a reține impozitul pe veniturile din dividende revine persoanelor juridice, nu asociaților sau acționarilor care încasează aceste sume de bani.
În ceea ce privește termenul de virare a impozitului la bugetul de stat, acesta este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata dividendelor către asociați sau acționari. Totuși, în cazul în care dividendele nu au fost efectiv plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la finalul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, atunci trebuie ca sumele respective să fie impozitate (până la data de 31 decembrie cel târziu), iar plata impozitului pe dividende la bugetul statului să se efectueze până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.
Pentru a exemplifica această situație și pentru a introduce în discuție și posibilitatea ca societatea să nu dispună efectiv de resursele financiare necesare plății dividendelor, Cristian Rapcencu, expert contabil autorizat CECCAR și expert contabil judiciar, a oferit, pe pagina proprie de Facebook, mai multe explicații pe acest subiect.
Situațiile financiare ale unei societăți se depun până la finalul lunii mai, astfel că doar după aprobarea acestora se poate decide asupra utilizării profitului net obținut la finalul exercițiului financiar anterior. Prin urmare, acesta este și momentul în care profitul poate fi repartizat pentru remunerarea asociaților sau acționarilor.
Cristian Rapcencu exemplifică această situație, precizând faptul că o societate poate decide, într-un caz ipotetic, repartizarea unei sume de 50.000 de lei către dividende pentru cei doi asociați ai firmei. Prin urmare, prin hotărârea generală a asociaților (hotărârea AGA), o parte de 20.000 de lei din această sumă se va ridica în cursul lunii septembrie. Suma va trebui mai întâi declarată prin intermediul formularului 100 privind obligațiile de plată la bugetul de stat, iar cota de de 5%, reprezentând suma de 1.000 de lei, ar trebui plătită la buget până la data de 25 octombrie.
Dacă diferența de 30.000 de lei nu se mai ridică în cursul anului 2018, ci ar rămâne de repartizat pentru anul 2019, în luna decembrie ar trebui reținut impozitul și pe suma de 30.000 de lei. Prin urmare, în anul 2019, societatea va completa și va depune declarația 205 pentru calcularea, reținerea și virarea impozitului pentru veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului.
Asupra acestei situații, societatea poate reveni oricând. Dacă unitatea nu dispune de resurse pentru a plăti în decembrie, se poate reveni în lunile anterioare cu o nouă decizie AGA, prin intermediul căreia se poate decide repartizarea profitului la rezultat reportat. În această situație, în luna decembrie nu va mai fi reținut impozitul pe veniturile din dividende. Dacă societatea își va îmbunătăți situația financiară în anii următori, va putea relua procedura, printr-o nouă decizie AGA.
Totuși, Cristian Rapcencu subliniază faptul că atunci când sumele au fost deja impozitate, dividendele pot fi ridicate oricând în anii următori fără o altă impozitare.