România a avut în mai a doua creștere a comerțului din UE
Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 7,1% în luna mai 2018, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2017, o creştere mai mare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene fiind înregistrată doar în Ungaria (7,7%), arată datele publicate, marţi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,4% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,3%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,8%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2,1% iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 2%, potrivit Agerpres.ro.
În luna mai 2018, comparativ cu luna aprilie 2018, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o creştere de 2,1%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate doar în Portugalia (4,7%), Letonia (3,4%), Slovenia (3,1%), Belgia şi Estonia, ambele cu un avans de 2,9%. Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a stagnat în zona euro şi a crescut cu 0,3% în UE 28, în principal ca urmare a faptului că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au înregistrat o creştere de 0,5%.
Zăcământ uriaș de gaze la Buzău
Zăcământul a fost descoperit de o companie americană asociată cu Petrom și dispune de consumul național de gaze pe aproape patru ani.
Compania americană Hunt Oil și Petrom au descoperit la Padina (județul Buzău) un zăcământ de gaze de peste 40 miliarde metri cubi, cea mai mare rezervă onshore (pe țărm) din ultimele decenii, informează g4media.ro. Descoperirea a fost anunțată de Dorinel Ursărescu, consilierul șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-o întâlnire cu reprezentanți ai industriei organizată de un think-tank românesc, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
ANALIZĂ Războiul valutelor. Şi-a devalorizat China, intenţionat, moneda naţională?
China pune presiune pe Uniunea Europeană pentru a-i convinge pe lideri să ia o poziţie dură împotriva războiului comercial dorit de Donald Trump. Chinezii vor chiar o poziţie oficială pe acest subiect, care să fie parafată sub forma unui document în cadrul summitului de la Beijing, de luna aceasta. Tot în document, China ar vrea garanţii pentru o alianţă economică între Beijing şi Bruxelles, promiţând totodată că va arată o şi mai mare deschidere faţă de europeni.
Există însă mulţi oficiali europeni care se opun unei astfel de alianţe cu China împotriva Beijingului, spun surse citate de Reuters. Ideea e respinsă de multe state membre care, în ciuda tarifelor impuse de Trump, tarife care le vizează, sunt de acord cu Washingtonul atunci când vine vorba de modul în care, până acum, Beijingul a apelat la tot felul de tactici de manipulare în privinţa comerţului mondial. A reuşit să-l domine de multe ori prin metode nu foarte deschise.
Yuanul, moneda naţională a Chinei, s-a depreciat puternic în faţa dolarului. Numai luna trecută a pierdut 3,25% fata de moneda americană şi continuă să se duca la vale de zile bune, ajungand la cea mai slabă cotaţie din ultimele 11 luni.
Comentarii articol (0)