Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor este actuala reglementare a asociațiilor, în vigoare din 28 septembrie 2018.
Față de vechea lege a asociațiilor, actuala lege prevede expres obligația de a anunța chiriașii:
"Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei", scrie, mai exact, în actuala lege.
Mai departe, prevede legea, notificarea respectivă se va face în zece zile de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
Notă: Vă amintim că un contract de închiriere nu are nevoie de autentificare ca să fie valabil. E suficient un document sub semnătură privată, semnat de ambele părți și în câte un exemplar pentru fiecare. Prin urmare, termenul acela de zece zile nu se calculează de la o eventuală autentificare a respectivului contract ori de la fiscalizarea veniturilor din chirii ș.a.m.d., ci de la semnarea lui în mod efectiv.
Tot proprietarul rămâne obligat să plătească dările
"Raporturile juridice stabilite de comun acord între locator şi locatar, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către locatar nu absolvă proprietarul, în calitate de locator, de obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari sau faţă de furnizorii de utilităţi publice, prevăzute în prezenta lege", mai prevede actuala reglementare.
Ce înseamnă asta, mai exact? Obligațiile proprietarului față de asociația de proprietari ori față de furnizorii de utilități rămân tot la el, chiar dacă are chiriași. Deși aceștia din urmă trebuie să plătească întreținerea, în fapt, dacă nu o fac, tot proprietarul trebuie să le achite. Faptul că respectivii chiriași nu și-au respectat angajamentele din contractul cu proprietarul nu le este opozabil celor din bloc și nici furnizorilor de utilități.
"În cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective, contravaloarea acestora în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat", prevede legea.
Lucrurile au stat la fel, în practică, și până să vină această lege în 2018. Contractul dintre proprietar și chiriaș este irelevant pentru asociația de proprietari, în momentul când există datorii la întreținere. Cel care le datorează este proprietarul, tocmai în virtutea calității sale și el este cel ce poate fi executat silit, dacă se ajunge acolo. Faptul că el poate să-și recupereze apoi banii de la chiriaș, printr-un proces, cel mai probabil, nu e de natură să intereseze asociația de proprietari.
În fine, ar mai trebui menționat un lucru: nu există prevăzute sancțiuni legate de nerespectarea obligației de a anunța asociația că a fost încheiat un contract de închiriere/comodat pe spațiul respectiv.
Comentarii articol (8)