Ministru: Când eu am dat amnistia în 2015, nu mi-am şters datoria, am plătit-o
Amnistia fiscală este gândită ca un mecanism de deblocare a unei părţi din economie, nu de ştergere a datoriilor unor colegi de partid, a spus luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a subliniat că, în 2015, când a dat amnistia fiscală, nu şi-a şters propria datorie, ci a plătit-o ”leu cu leu”.
Teodorovici a anunţat recent că amnistia fiscală este o măsură care va debloca o parte din economie, în condiţiile în care, din datoriile totale de 100 de miliarde lei către stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate. Însă, el a subliniat că nu vor fi şterse datoriile colegilor de partid.
”Nu se şterge un coleg de partid, cum se vorbeşte, nu am astfel de preocupări. (...) În 2015, când eu am dat amnistia, eu nu mi-am şters datoria mea personală, am plătit-o leu cu leu”, a spus Teodorovici, pentru Antena 3.
Ministrul a mai spus că cei care îşi fac calcule acum că nu mai trebuie să dea bani la stat, fac o greşeală.
Premieră. Statul devine acționar majoritar la Şantierul Naval Mangalia, pe care îl privatizase
Premieră a ultimilor 28 de ani: statul devine acționar majoritar la Şantierul Naval Mangalia, şantier pe care îl privatizase. De conducerea şantierului se vor ocupa însă olandezii de la Damen, grup care are acum 49% din acţiunile Şantierului Naval Mangalia. Iar noii directori au planuri mari: din 2019 vor să fabrice acolo nave mari, feriboturi şi nave de croazieră. Mai mult spun că nu vor să dea niciun om afară. Dimpotrivă, le lipsesc cam 2.000 de salariaţi.
La începutul acestui an, statul român se înţelegea cu olandezii de la Damen să renunţe la dreptul de preempţiune asupra pachetului majoritar de acţiune vândut de coreeni de la Daewoo cu o condiţie. Damen preia conducerea şantierului naval şi cedează gratuit statului român 2% din pachetul majoritar. În acestă tranzacţie, statul român înseamnă Șantierul Naval 2 Mai S.A, societate controlată de Ministerul Economiei, care deţine acum 51% dintre acţiuni.
Damen rămâne cu 49% şi cu managementul şantierului naval.
Platina, șansa amatorilor de chilipiruri
Cotația aurului alb este la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, iar asta reprezintă o oportunitate pentru investitorii care caută chilipiruri, spun specialiştii din piaţă.
Platina este o resursă limitată și presupune costuri de producţie mai mari decât aurul. În plus, tensiunile comerciale Statele Unite - China, unul dintre cei mai mari consumatori de platină și paladiu, va influența în mod cert prețul metalului prețios.
Analiștii piețelor de mărfuri spun că platina, care acum se tranzacționează sub valoarea aurului și a paladiului, este atractivă din punct de vedere al prețului, deoarece în trecut platina era cel mai valoros dintre aceste metale.
Comentarii articol (0)