Gazele se scumpesc de miercuri
Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
"Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.ro
Potrivit sursei citate, în şedinţa de joi membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor, solicitări ce au venit ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.
Semnal de alarmă: metroul se poate opri în orice moment
Semnal de alarmă tras de liderii sindicali de la metrou. Aceştia spun că metroul se poate opri în orice moment, din lipsă de personal! Investiţiile în unelte şi utilaje pentru reparaţii sunt puţine. Macazurile sunt reparate deseori de personal necalificat. Sindicaliştii au pichetat azi Ministerul Transporturilor şi-au declarat public că garniturile de tren pot produce oricând tragedii.
În replică, oficialii Metrorex susţin că regia respectă cerinţele privind siguranţa circulaţiei şi securitatea transportului. În plin scandal, Metrorex împrumută 110 milioane de euro ca să-şi achite o datorie.
Ion Rădoi, preşedintele USLM: “Lunea trecută, dacă nu ştiţi, din cauza unei bielete, riscam să aruncăm două mii de oameni în pereţii subteranului din metrou. Şi nu era primul tren. Era al doilea dintre cele mai noi”.
Sindicaliştii de la metrou acuză conducerea regiei că a înfiinţat departamente noi, a angajat directori şi personal de birou, iar în subteran este deficit de angajaţi specializaţi şi... unelte de lucru.
Piața imobiliară din Cluj s-a decuplat de restul țării
Specialiștii de la analizeimobiliare.ro menționează o scădere a cererii de proprietăți rezidențiale cu 5%, excepție făcând Clujul unde cererea este mai mare cu 21%. Unul dintre factorii care explică diminuarea cererii este creșterea dobânzilor în urma majorării ROBOR.
În ultimele 12 luni, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) a consemnat, pentru prima dată în ultimii ani, un declin, potrivit unei analize prezentate marți de situl analizeimobiliare.ro, valabilă pentru al doilea trimestru al acestui an.
”Este vorba, mai exact, despre o scădere cumulată de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării. Dintre cele șase orașe analizate, însă, doar trei au cunoscut o diminuare a apetitului pentru achiziții – cea mai notabilă, de -15%, având loc în Constanța. Cererea pentru proprietăți rezidențiale este mai mică decât în urmă cu un an și în București (-8%) și Brașov (-4%). Aceste scăderi pot fi puse pe seama influenței crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă în prima jumătate a anului din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție”, spun speciliaștii.
Comentarii articol (0)