Şeful ANSVSA: Avem 524 de focare de pestă porcină. Evoluţia este explozivă
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri, că România se confruntă cu o ”evoluţie explozivă” a pestei porcine africane, fiind 524 de focare în întreaga ţară. Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.
”Începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervaţia Naturală Biosfera Dunării, o evoluţie explozivă, care generează o sitiuaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizateîn gospodării ale populaţiei, trei în exploataţii profesionale”, a anunţat, miercuri, preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după şedinţa Comitetului Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane.
Potrivit acestuia, cea mai mare exploataţie afectată se află în judeţul Tulcea, fiind sacrificaţi dintr-un singul loc 43.843 de porci.
Lagăr de muncă forțată, transformat în obiectiv turistic
Un consiliu judeţean din România are în proiect să refacă o fostă puşcărie comunistă, lagăr de muncă forțată, în muzeu al ororilor din acea perioadă.
Pușcăria în cauză se găsește în Insula Mare a Brăilei și a fost denumită şi "antecamera iadului" din cauza chinurilor, bătăilor şi torturilor la care erau supuşi aici deţinuţii politici, potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac.
Deținuții au fost folosiți în special la muncile de desecare ale insulei derulate în anii 50-60 care au dus la apariția celei mai mari exploatații agricole din țară.
"Încercăm să reabilităm fosta puşcărie comunistă din Insula Mare a Brăilei. Vrem să prindem puşcăria într-un circuit turistic şi să arătăm întregii lumi cum a arătat lagărul de muncă forţată de la Salcia, unde foarte mulţi deţinuţi au murit ca urmare a torturilor inimaginabile la care erau supuşi", a declarat preşedintele CJ Brăila.
Datorii publice de plătit în august, cât pentru 20 de kilometri de autostradă
Plăţile scadente în luna august 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 188 milioane euro. Cu acești bani s-ar putea construi aproximativ 20 de kilometri de autostradă în zonă de deal-câmpie.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 iulie, de 31,378 miliarde euro, cu 388 milioane euro mai mici faţă de cele înregistrate în 30 iunie, potrivit News.ro.
În 30 iunie, rezervele valutare erau de 31,766 miliarde euro.
În cursul lunii iulie au fost intrări de 1,462 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele, potrivit BNR.
Comentarii articol (0)